A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/darinko-kosor-100.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Darinko Kosor: Hrvatska bira ili HSLS ili MMF! | Politika+
Hrvatska

JASAN PROGRAM: VIDEO Darinko Kosor: Hrvatska bira ili HSLS ili MMF!

Istina je želimo smanjiti javnu potrošnju, ukinuti županije, smanjiti broj djelatnika u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i državnim tvrtkama.

Piše: Ivan Klarić. Video: PolitikaPlus TV

Ili HSLS ili MMF, poručio je HSLS-ov tim na čelu s predsjednikom stranke Darinkom Kosorom prezentirajući gospodarski program malim i srednjim poduzetnicima, medijima i stranačkom članstvu u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva.

- Naš je program za sve one koji misle drugačije, rekao je predsjednik HSLS-a i pritom poručio biračima koji ne znaju za koga bi glasali, a kojih je 40 posto, da imaju jer u Hrvatskoj danas postoje samo dvije političke opcije - HSLS i sve druge političke stranke.

 - S ovog mjesta šaljemo jasnu poruku - nismo svi isti. Mi smo napravili program koji daje nadu da Hrvatska sutra neće biti Grčka i koji neće donijeti sniženje kreditnog rejtinga Hrvatske i povećanje kamata za građane, gospodarstvo i državu, poručio je Kosor tvrdeći da je HSLS-ov program - program istine o hrvatskom gospodarstvu i reformama koje se moraju provesti da bi izašli iz krize.

- Dakle, istina je, mi želimo smanjiti javnu potrošnju, ukinuti županije, želimo smanjiti broj djelatnika u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i državnim tvrtkama. Želimo da socijalnu naknadu primaju samo siromašni i socijalno ugroženi, a želimo i drugačiji sustav poticaja i subvencija u gospodarstvu. Zašto tu istinu ne smiju govoriti druge političke opcije?, upitao se Kosor i ustvrdio da je cilj HSLS-a zaposliti 100.000 ljudi koji su ostali bez posla i to u malo i srednje poduzetništvo, a ne u općine, gradove ili županije niti u državne agencije i korporacije.

 - Želimo napraviti i nešto za one s najmanjim plaćama te podići ljestvicu za oslobađanje plaćanja poreza na dohodak s 1800 na 3000 kuna, a jedini predlažemo i jedinstvenu poreznu stopu od 23 posto da bi smanjili presiju na porezni upravu i na plaće srednjeg sloja, koji želimo obnoviti, kazao je Kosor.

Naglasio je i da više proračunskog novca žele izdvojiti za obrazovanje i znanosti te povećati broj visokoobrazovanih na 20 posto kako bi, napominje, vladali svojom domovinom umjesto da nas neki pretvaraju uslužno osoblje.

Zato danas jasno poručujemo da u Europskoj uniji, zemlji slobodnih, ne želimo biti kmetovi, ustvrdio je Kosor i nadodao.

- HSLS želi manje zaposlenih u državnoj upravi i samoupravi koje trebaju biti profesionalne i kvalitetne te državu koja će već 2013. biti organizirana u pet jakih regija kao što je to povijesno uvijek bila.

 Glavni HSLS-ov ekonomski strateg Josip Budimir je ustvrdio da se dosad bezuspješno pokušavalo restaurirati jedan koncept gospodarskog razvoja koji je preživljen i iscijeđen te ne jamči održivost.

 - Od sedlanja mrtvog konja više nema koristi. Zato HSLS neće inzistirati na širenju iluzija nego na rješavanju realnih problema posebno u segmentu regionalne politike pri čemu će posebnu pažnju posvetiti razvitku konkurentnih sposobnosti, smanjenju nelikvidnosti i poticanju investicija, ustvrdio je Budimir.

Jasminko Umičević, savjetnik predsjednika za energetiku, naglasio je da je HSLS-u reforma energetskog sektora posebno područje interesa te naveo da će uključiti privatni kapital u financiranje projekata koji će omogućiti daljnji razvoj energetskog sustava, a cijene energenata postaviti na tržišnu razinu.

 - S tim da ćemo ugroženim kategorijama stanovništva podmiriti troškove potrošnje električne energije do 1000 kWh godišnje. Hrvatskoj ćemo osigurati utjecaj u upravljanju Inom, sukladan vlasničkom udjelu, a nećemo dozvoliti smanjenje udjela Hrvatske u vlasništvu Janafa ispod 75 posto, rekao je Umičević.

Predsjednik HSLS-ova odbora za obrazovanje i znanost Velimir Srića rekao je da Hrvatskoj treba strategija preživljavanja s vizijom.

 


 

- Ulaganje u znanje uvijek je najbolja investicija pa HSLS želi vidjeti Hrvatsku kao regionalnog lidera društva znanja upravljanja, napomenuo je Srića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarski program, darinko kosor, hsls