A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-klaric-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

EKSKLUZIVNI INTERVJU Ivo Josipović nudi rješenje za optužnice iz Srbije | Politika+
Hrvatska

VIDEO: EKSKLUZIVNI INTERVJU Ivo Josipović nudi rješenje za optužnice iz Srbije

Građani će na izborima kazniti one koji vrijeđaju!

Piše: Dražen Klarić

Predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za portal PolitikaPlus osvrnuo se na niz aktualnih pitanja. Uvjeren je kako će hrvatski građani na predstojećim parlamentarnim izborima kazniti one koji vrijeđaju i diskvalificiraju protivnike a nagraditi one koji žustro zagovaraju nove vizije i programe. Naravno, glavna tema razgovora bili su ipak hrvatsko-srpski odnosi uoči njegova putovanja u Beograd gdje će sudjelovati u radu Ingmanske inicijative. Uz nevladine udruge, u radu će sudjelovati i lideri iz regije.

Predsjednik Josipović vrlo je jasan kada je u pitanju Vladin Zakon o ništetnosti pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, jer kao političar, ali i pravnik smatra da se njime ne može postići željena svrha. "Jasno da je u pitanju jedna politička poruka, s obzirom na to da su se slale optužnice koje nisu slijedile onu proceduru koja je bila dogovorena. No, to nije način rješavanja problema," kaže Josipović  s kojim smo razgovarali u njegovu Uredu. Zakon je problematičan jer neće ostvariti svoju funkciju već će izazvati probleme.


- Jedini put je da se sjedne za stol te da se dugoročno dogovori sustav po kojem nitko tko je počinio zločin neće izbjeći pravdi. To je vrlo važno i od toga ne treba odstupiti, jer će se, s druge strane, spriječiti da se progon za ratne zločine politizira i koristi u bilo kakve političke svrhe, naglasio je u razgovoru Josipović, koji će krajem tjedna ponovno u Beograd, ovaj put na sastanak Igmanske inicijative koja okuplja nevladine organizacije iz regije i gdje će sa srbijanskom stranom zasigurno ponovno razgovarati o ovom problemu. Predsjednik je svjestan da su ove optužnice pune nedostataka, prvenstveno jer su nerijetko istražitelji JNA priznanja iznuđivali premlaćivanjem, no isto tako ističe da su one pravna činjenica na koje treba odgovoriti na način koji bi izbjegao politizaciju i zlouporabu u predizborne svrhe.

Mi smo u Hrvatskoj napravili veliki pomak u suočavanju sa ratnim zločinima. Danas dobar dio, ili veći dio hrvatske javnosti prihvaća da je i hrvatska strana napravila zločin unatoč obrambenom ratu. Hrvatska je usotalom zbog ratnog zločina sudila pripadnicima hrvatske vojske: od generala pa naniže.

Gospodine predsjedniče, kažete da Vladin zakon ne rješava probleme optužnica. Kako ga onda riješiti?


Zalažem se da sve zemlje u regiji, a prije svega Hrvatska, Srbija, ali i Bosna i Hercegovina donesu međunarodni sporazum kojim bi se riješilo pitanje optužnica. Mislim da je to pravi put, jer pitanje optužnica nije samo pitanje državnih odvjetništva, već Vlada i u konačnici parlamenta. Tim međunarodnim sporazumom definiralo bi se: gdje će se kome suditi i kojoj kategoriji osoba.

Države bi se tim sporazumom obvezale da će savjesno ispitivati svaki slučaj koji dolazi i s jedne i s druge strane, te da će u konačnici priznati ono što pravosuđe jedne, druge ili treće države zaključi. Sporazum može uključivati, ako treba i određeni monitoring što uostalom nevladine organizacije i rade. Došlo je vrijeme da se priča oko optužnica racionalizira i da se ne zahvaća masovno u sumnjama i optužbama. To ne znači da se ikome treba oprostiti, ali smo vidjeli da je postojala neselektivnost i sa srpske, ali i hrvatske strane.

Povremeno, ili na krilima određenih političkih ideja ili političkih događaja javljaju se u Srbiji tendencije da se na ratni zločin zažmiri ili da se vlastito dvorište gleda na drugačiji način.

Jesu li zemlje sve zemlje spremne na suočavanje s ratnim zločinima, odnosno hoće li biti sposobne za savjesno ispitivanje optužnica bez emocija?

Mi smo u Hrvatskoj napravili veliki pomak u suočavanju sa ratnim zločinima. Hrvatska je bila žrtva agresije, kada je riječ o ratu u Hrvatskoj pa su mnogi teško prihvaćali činjenicu da je u obrambenom ratu moguće počiniti zločin. No, danas dobar dio, ili veći dio hrvatske javnosti tu mogućnost prihvaća. Podsjećam da je Hrvatska zbog ratnog zločina sudila pripadnicima hrvatske vojske: od generala pa naniže.

Čini se da se Srbija još uvijek nije suočila s ratnim zločinima koji su počinjeni devedesetih? Kakav je Vaš stav o suočavanje Srbije s ratnim zločinima?

Mislim da se u Srbiji po tom pitanju puno toga dobroga dogodilo. Imaju sud za ratne zločin koji po mom sudu jako dobro radi. No još povremeno, ili na krilima određenih političkih ideja ili političkih događaja javljaju se u Srbiji tendencije da se na ratni zločin zažmiri ili da se vlastito dvorište gleda na drugačiji način.

 

VIDEO: Gospodine predsjedniče, kako bi ste ocijenili trenutačnu situaciju i odnose među državama u regiji?

 


Visoko cijenim Tadićevu spremnost da dođe u Vukovar i da se pokloni žrtvama Ovčare.

Je li predsjednik Tadić dovoljno učinio na suočavanju Srbije sa njenom ulogom u ratovima na području bivše Jugoslavije?

Delikatno je kada jedan predsjednik ocjenjuje drugoga. Glavnu ocjenu rada gospodina Tadića dati će srpski građani. Kao hrvatski predsjednik sve njegove napore doživljavam kao iskrene i u njemu sam uvijek imao sugovornika s kojim sam o svim otvorenim pitanjima mogao vrlo otvoreno razgovarati. Visoko cijenim njegovu spremnost da dođe u Vukovar i da se pokloni žrtvama Ovčare.

Osim optužnica posljednjih dana raspravlja se i o ulaganju srpskih tvrtki u Hrvatsku. Srbijanski gospodarstvenici žale se na razne zapreke s kojima su suočeni pri ulaganju u Hrvatsku, a istodobno ističu kako je veliki broj hrvatskih tvrtki odavno prisutan i posluje bez problema u Srbiji.


VIDEO: Odnosi između Hrvatske i Srbije svako ljeto su oko Oluje napeti. Ove godine, najprije zbog premijerkina posjeta Kosovu a zatim nakon optužnica iz Srbije, situacija se ne smiruje?

 


VIDEO:
Poznato je da ste protiv donošenja Zakona o ništetnosti. Nas više zanima moralnost optužnica koje stižu iz Srbije. Nerijetko su JNA istražitelji do priznanja dolazili svirepim batinanjem?

 

VIDEO: Kako riješiti problem s neselektivnim optužnicama?

 


VIDEO: Bez obzira na međudržavni sporazum, i dalje ostaje problem suočavanja s ratnim zločinima. Koliko je Hrvatska napredovala po tom pitanju?

 


VIDEO: Čini se da srpska strana i dalje ima ozbiljnih problema sa suočavanjem s ratnim zločinima i odgovornošću Srbije za ratove u 90-ima.

 

 

VIDEO: Kako bi ste ocijenili ulogu Borisa Tadića u suočavanju građana Srbije s ratnim zločinima?


Čini mi se da su zapreke za investicije iz Srbije manje u onoj ideji ne dajmo Srbima da uđu na hrvatsko tržište, a da je to više posljedica opće zatvorenosti hrvatskog tržišta svim stranim investitorima.

Otvarali su se razgovori na tu temu, dobivao sam i pisma gdje sam upozoravan na tu problematiku koja sam proslijedio nadležnim tijelima. No, ipak mi se čini da su zapreke za investicije iz Srbije manje u onoj ideji 'ne dajmo Srbima da uđu na hrvatsko tržište', a da je to više posljedica opće zatvorenosti hrvatskog tržišta svim stranim investitorima. Takvo stanje, uostalom pokazuju i ljestvice zemalja koja potječu i promoviraju strana ulaganje, a na kojima hrvatska jako loše stoji. Na tom području morat ćemo učiniti ozbiljan zaokret, i ne samo u odnosu prema Srbiji nego prema svima. Tad će i investitori iz Srbije biti u boljem položaju, nego što su danas.

Znači držite da se ne radi o namjernom kočenju?

Ne, nije riječ o svjesnoj diskriminaciji srpskih tvrtki nego zaista o jednoj lošoj investicijskoj klimi u Hrvatskoj. Naravno neću reći da u nekim pojedinačnim slučajevima nema i namjernog stopiranja srpskih investicija, ali to nije dominantno.     


VIDEO: Srpski gospodarstvenici žale se kako su nepoželjni u Hrvatskoj. Jesu li do Vas dolazili njihovi prigovori?

 

VIDEO: Uvjereni ste kako će hrvatski građani na referendumu glasati za ulazak u EU. No, je li Hrvatska spremna za ulazak u Europsku uniju?

 

VIDEO: Predizborna kampanja se zahuktala, pljušte uvrede. Kako to komentirate?

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

optužnice, regija, hrvatska, srbija, boris tadić, predizborna kampanja, ivo josipović