A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/benjamin-netanyahu-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sporazum Izraela i Hamasa: Razmjena Gilada Shalita za 1000 Palestinaca | Politika+
Hrvatska

NAKON 5 GODINA: Sporazum Izraela i Hamasa: Razmjena Gilada Shalita za 1000 Palestinaca

"Ako sve bude išlo po planu, Gilad će se vratiti u Izrael idućih dana."

FOTO: Benjamin Netanyahu
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je izjavio da su Izrael i palestinska militantna skupina Hamas potpisali sporazum o oslobađanju zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Izvori uključeni u razgovore su rekli da je u dogovoru posredovao Egipat te da predviđa oslobađanje 1000 zatvorenika u dvije faze, prvoj u kojoj bi se oslobodilo 450 u zamjenu za vojnika a ostalih 550 kasnije.

Netanyahu je u utorak održao žuran sastanak vlade kako bi se donijela odluka o dogovoru s Hamasom o razmjeni palestinskih zatvorenika za vojnika koji je u zatočeništvu u Gazi pet godina. Izraelski premijer je rekao da je pregovaračima naložio da na sastanku u Egiptu prošlog četvrtka parafiraju sporazum.

"Danas je on konačno zaključen i obje su strane potpisale. Ako sve bude išlo po planu, Gilad će se vratiti u Izrael idućih dana", rekao je Netanyahu i dodao da je telefonom nazvao Shalitovu obitelj i rekao joj da izvršava svoje obećanje da će njihovog sina i unuka vratiti kući.

Glasnogovornik oružanog krila Hamasa Abu Ubeida potvrdio je agenciji Reuters da je postignut dogovor s Izraelom o oslobađanju Gilada Shalita. Izraelska televizijska postaja prenijela je ranije Netanyahuovu izjavu da je "otvoren prozor za povijesni dogovor" o oslobađanju Shalita, kojeg su u lipnju 2006. zarobili militanti Hamasa prokopavši tunel ispod granične ograde.

Izvori uključeni u razgovore su rekli da je u dogovoru posredovao Egipat te da predviđa oslobađanje 1000 zatvorenika u dvije faze, prvoj u kojoj bi se oslobodilo 450 u zamjenu za vojnika a ostalih 550 kasnije.

Izraelski Channel 2 je rekao da su obje strane pokazale veliku fleksibilnost u razgovorima. Glavna prepreka u ranijim pregovorima bila je nespremnost Izraela da oslobodi zatvorenike osuđene za sudjelovanje u smrtonosnim napadima protiv Izraelaca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

palestina, hamas, Gilad Shalit, Benjamin Netanyahu, izrael