A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/crkva-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Glas koncila napao Josipovića, Bajića i 'ljevičare' zbog srpskih optužnica | Politika+
Hrvatska

CRKVA: Glas koncila napao Josipovića, Bajića i 'ljevičare' zbog srpskih optužnica

'Kad bi u Hrvatskoj postojala stvarna politička i etička volja da se osude svi ratni zločini, ne bi se Hrvatska obvezala na zakon o amnestiji s tajnim dogovorom.'

Piše: PolitikaPlus

Podsjetivši na stradanje šestero članova hrvatske obitelji Čorak 1991., za što hrvatska javnost uglavnom niti ne zna, u komentaru novoga broja Glasa Koncila (s nadnevkom nedjelje 16. listopada) Ivan Miklenić piše da je to tipičan primjer odnosa medija, pravosuđa i politike prema hrvatskim žrtvama u velikosrpskoj agresiji.

 

Kad bi u Hrvatskoj postojala stvarna politička i etička volja da se osude svi ratni zločini, bez obzira na to tko ih počinio, onda se Hrvatska ne bi bila obvezala na zakon o amnestiji srpskih pobunjenika s tajnim 'dogovorom' da npr. u cijeloj istočnoj Hrvatskoj za ratni zločin smije biti procesuiran točno određeni broj, i to smiješno mali broj u razmjeru na brojne počinjene zločine.

No, taj je primjer "vrlo rječit baš nakon podizanja optužnice protiv 44 hrvatska građana koje je još 1992. pripremila okupacijska JNA, i nakon što Vlada pokušava zakonom na hrvatskom teritoriju zaštititi hrvatske građane od takvih optužnica, a ljevica u Hrvatskoj, uključujući i državnog odvjetnika i Predsjednika, verbalno zabrinuta da koji zločin ne bi ostao nekažnjen".

 

Ustvrdivši da je vrlo izvjesno da se te optužnice zlorabe i za ciljeve predizborne kampanje, komentator je upozorio da one ne otvaraju toliko pitanje eventualnog (ne)kažnjavanja ratnih zločina, koliko služe srbijanskoj tezi, koju podupire i dio međunarodne zajednice, da je mlada država Hrvatska počinila genocid nad pripadnicima srpske nacionalnosti te da se ne može odgovornost za ratove i zločine devedesetih godina pripisivati u prvom redu Srbima i Srbiji.

"Budući da je srbijanski 'Zakon o organizaciji i nadležnosti u postupku za ratne zločine' donesen još 2004. godine, a službena hrvatska politika na njega nije uopće reagirala, i budući da se među prvim srbijanskim i hrvatskim političarima, usprkos postojanju takvoga agresivnog i apsolutno neprihvatljivog zakona, u međuvremenu rodila nevjerojatna bliskost, logično je zaključiti da ta problematika zapravo služi nečemu drugome što se ne želi javno artikulirati" - navodi Miklenić te ističe da je progon ratnih zločina, etički i pravno neupitan, davno i u Hrvatskoj i u Srbiji, pa i u svijetu - što je najočitije na Haškome sudu - instrumentaliziran u korist određenih političkih interesa, kako unutar Hrvatske i Srbije, tako i u međunarodnim razmjerima.

 

"Kad bi u Hrvatskoj postojala stvarna politička i etička volja da se osude svi ratni zločini, bez obzira na to tko ih počinio, onda se Hrvatska ne bi bila obvezala na zakon o amnestiji srpskih pobunjenika s tajnim 'dogovorom' da npr. u cijeloj istočnoj Hrvatskoj za ratni zločin smije biti procesuiran točno određeni broj,  i to smiješno mali broj u razmjeru na brojne počinjene zločine. Nije li upravo taj svojevrsni 'numerus clausus' razlog što ispostave državnog odvjetništva ni u više od 15 godina 'ne uspijevaju' podići optužnice?", pita se, uz ino, Ivan Miklenić u komentaru "Glasa Koncila".

 
Na komentatorovu tvrdnju o skrivenim političkim interesima koji su najčešće u izravnom sukobu sa stvarnim hrvatskim nacionalnim ciljevima i interesima tj. s općim dobrom, nadovezuje se i razgovor s franjevcem prof. dr. Ivanom Bubalom, objavljen u rubrici "Intervju". Kao vrsni poznavatelj filozofije on progovara o postavkama i idejama na kojima bi se trebali zasnivati međuljudski, društveni odnosi, suprotno "ideji kaosa" koja prevladava u današnjemu društvu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan bubalo, optužnice, crkva, optužnice za ratni zločin, ivan miklenić, glas koncila