Hrvatska

KOKOŠINJAC U SABORU: Bojkot Sabora: Sasvim legitimni predizborni potez oporbe!

Oporba iskoristila priliku - u ovom trenutku ionako ne bi imala što raditi u Saboru, osim da budu kulisa vladajućoj koaliciji.

FOTO: Arhiv
Piše: Ivan Klarić

Kukuriku koalicija je danas napravila ono što je jučer i najavila. Odlučili u bojkotirati rad Sabora zbog, kako su danas izjavili njihovi predstavnici, HDZ-ovog narušavanja dostojanstva i ugleda parlamenta.

 

>> VIDEO Zastupnici Kukuriku koalicije odlučili: Bojkotiramo rad Sabora!

- U situaciji u kojoj je komunikacija u Saboru dovedena na razinu bacanja flaša i papira, kao u nekoj birtiji, smatramo da je to situacija u kojoj više ne možemo sudjelovati u radu Sabora, izjavila je predsjednica Kluba HNS/HSU-a Vesna Pusić na konferenciji za novinare u Saboru.


PREDIZBORNA KAMPANJA: Naravno da je ovo posljedica toga. Oni ovakvim postupcima moraju stvoriti manevarski prostor da ojačaju svoju poziciju. S druge strane, koliko je god nepotrebna retorika Željka Jovanovića, ne vidim razlog zbog čega je HDZ tražio skidanje njegovova imuniteta.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je ovo legalna odluka opozicije, ali da, objektivno, pravog bojkota ni ne može biti - jer pravog rada Sabora ionako nema.

- Opet, bolje je da su se odlučili na bojkot nego da su krenuli s provociranjem izbora što je u jednom razgovoru spominjala dr. Mirjana Kasapović. A da su u Kukuriku koaliciji htjeli napraviti neki ozbiljniji problem onda bi tražili raspuštanje Sabora, smatra Gjenero uz opasku da ga osobno zabrinjava retorika koja se u posljednje vrijeme mogla čuti u saborskim raspravama, ali i izvan njih.


- U posljednje vrijeme počeli su sa govorima koji su isključujući i u kojima se vrijeđa. Shvaćam da je predizborna kampanja krenula, ali mislim da obje strane trebaju stati na loptu, ističe Gjenero.


No, jesu li u oporbi samo vješto iskoristili ovaj povod da zaoštre predizbornu kampanju? Gjenero se slaže da je ovakva odluka Kukuriku koalicije svakako i posljedica činjenice što se, premda službeno još ne, stranke nalaze u žustroj predizbornoj kampanji.


DAVOR GJENERO:  Prijevremeni izbori ne odgovaraju nikome. Svi se spremaju za izbore 4. prosinca i prjevremeni izbori bi samo izazvali probleme i kod jednih i kod drugih.

- Naravno da je ovo posljedica toga. Oni ovakvim postupcima moraju stvoriti manevarski prostor da ojačaju svoju poziciju. S druge strane, koliko je god nepotrebna retorika Željka Jovanovića, ne vidim razlog zbog čega je HDZ tražio skidanje njegovova imuniteta. Očito je da i jedna i druga strana pokušavaju raznim manevrima sebi osigurati što bolju poziciju, napominje Gjenero.

No, ova situacija neće izazvati prijevremenene izbore, jer je do redovitih izbora preostalo malo vremena.


FRANO MATUŠIĆ: Pokušavaju stvoriti alibi za nerad. Treba im povod pa su ga isprovocirali.

- Prijevremeni izbori ne odgovaraju nikome. Svi se spremaju za izbore 4. prosinca i prjevremeni izbori bi samo izazvali probleme i kod jednih i kod drugih a to ni HDZ-u, ni Kukuriku koaliciji pa ni drugim stranka u Saboru nije potrebno, jasno će Gjenero nadodajući još jednom kako je ova odluka Kukuriku koalicije legalna odluka te da u predizborno vrijeme i najmanji problem može izazvati blokadu rada Sabora od strane neke od političkih opcija.

ANDRIJA HEBRANG Imamo nekoliko zakona koje moramo uskladiti sa zakonima EU i ako ih ne donesemo ugrozit ćemo ugled Hrvatske.

Na odgovor HDZ -a nije trebalo dugo čekati. Čim su se upoznali s odlukom Kukuriku koalicije, HDZ-ovi Frano Matušić i Andrija Hebrang održali su konferenciju za novinare na kojoj su se kritički osvrnuli na odluku iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a.

Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Frano Matušić je kazao da oporba ionako uopće ne radi te da u Sabor dolaze u smjenama i sudjeluju u predizbornoj kampanji na račun poreznih obveznika.

- Pokušavaju stvoriti alibi za nerad. Treba im povod pa su ga isprovocirali, kazao je Matušić, a Hebrang je dodao da je zaprepašten.


- Imamo nekoliko zakona koje moramo uskladiti sa zakonima EU i ako ih ne donesemo ugrozit ćemo ugled Hrvatske. Oporbi je stalo do politizacije nauštrb nacionalnih interesa, kazao je Hebrang.


Hebrang je rekao kako HDZ ima većinu i ima kvorum. Nije u redu, rekao je, što je trenutak kada su imali malih problema zbog bolesti troje zastupnika oporba iskoristila za politizaciju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SABOR, FRANO MATUŠIĆ, DAVOR GJENERO, BOJKOT SABORA, BOJKOT, KUKURIKU