A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/josip-friscic-100.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Frišćić pozvao oporbu da se vrati u Sabor: 'U pitanju i referendum o EU' | Politika+
Hrvatska

SABOR: Frišćić pozvao oporbu da se vrati u Sabor: 'U pitanju i referendum o EU'

Saborski zastupnici imaju odgovornost donijeti nekoliko zakonskih rješenja vezanih uz pristup EU.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HSS-a Josip Friščić pozvao je danas saborske zastupnike da preuzmu odgovornost i sudjeluju u radu Hrvatskog sabora s obzirom na obvezu dovršetka započetih procesa vezanih uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji te donošenje odluke o privremenom financiranju države.

Friščić je upozorio da je provedena rasprava o nekoliko zakona kojima se potvrđuju sporazumi o financiranju značajnih projekata u RH, i čija je realizacija ugrožena ako se raspravljeni zakoni ne donesu.

Saborski zastupnici imaju odgovornost, 50-ak dana prije dogovaranog termina izbora, donijeti nekoliko zakonskih rješenja vezanih uz pristup Hrvatske EU, ustvrdio je Friščić na konferenciji za novinare koju je Klub HSS-a sazvao u Hrvatskom saboru vezano uz novonastalu situaciju, odnosno najavu nekoliko saborskih klubova da neće više sudjelovati u radu Sabora.

Friščić je upozorio i da je provedena rasprava o nekoliko zakona kojima se potvrđuju sporazumi o financiranju značajnih projekata u RH, i čija je realizacija ugrožena ako se raspravljeni zakoni ne donesu.

Tisuće građana, dodao je, ovisi o donošenju regulative vezane uz privremeno financiranje jer bez nje od 1. siječnja iduće godine neće biti osigurana isplata plaća zaposlenima u školstvu, zdravstvu i znanosti, kao ni isplata mirovina i socijalnih davanja.

"Neće biti ni referenduma jer neće biti pozicije iz koje bi se on financirao", upozorio je.

Ne želeći, kako ističe, braniti način istupa, govora, izražaja i međusobnog obraćanja zastupnika, Friščić smatra navedene razloge dovoljnima da svi oni koji su rekli da neće više ući u sabornicu, ipak daju doprinos stvaranju uvjeta za funkcioniranje u idućem razdoblju.

Sabornica je naše mjesto rada u kojoj se ne trebamo svi sa svime složiti, ali imamo odgovornost i obvezu stvoriti uvjete za normalno funkcioniranje države, poručio je.

Ustvrdio je i kako to ne znači "čuvanje bilo čijih kvoruma ili većina", već je riječ o odnosu prema građanima koji su ovisni o odlukama koje se donose u Saboru.

Novinare je zanimalo i zašto smatra da bi bojkot nekih od oporbenih klubova ugrozio donošenje odluke o privremenom financiranju, budući da vladajući ionako imaju kvorum i potrebnu većinu.

"Mislim da su to akti kod čijeg se donošenja šalje poruka što se i na koji način o nečemu misli", rekao je Friščić ponovivši da ne osporava ničiju težnju i borbu za vlast, ali i da svatko od zastupnika, u poziciji ili opoziciji, mora dati svoj doprinos funkcioniranju.

Zbog toga pozivamo sve one koji su rekli da neće doći, jer je to pitanje odnosa prema svima nama i prema drugima, zaključio je Friščić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bojkot, sabor, hss, josip friščić, bojkot sabora