A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/sabor1.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HDZ: Oporba bez domoljublja, nije ih briga ni za Hrvate ni za Hrvatsku! | Politika+
Hrvatska

BOJKOT SABORA: HDZ: Oporba bez domoljublja, nije ih briga ni za Hrvate ni za Hrvatsku!

'Oporbe nikad nema u Saboru kada se donose važne odluke za Hrvate i Hrvatsku. Oni se interesiraju samo za sebe i samo ih brine kako će doći na vlast, gazeći preko lešina!'

Piše: PolitikaPlus/Hina

HDZ-ovi zastupnici prozvali su danas oporbene zastupnike, koji bojkotiraju rad Sabora, da nesudjelovanjem u raspravi o zakonu o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine pokazuju manjak domoljublja, što su, kazao je Dragan Vukić (HDZ), pokazivali svaki put kada je Sabor donosio važne odluke za Hrvatsku i Hrvate.

 

>> Bojkot Sabora: Sasvim legitimni predizborni potez oporbe!

 

>> HDZ uzvraća udarac: Kukuriku pokušava stvoriti alibi za nerad!

 

>> VIDEO Zastupnici Kukuriku koalicije odlučili: Bojkotiramo rad Sabora!

 

ĐURĐICA SUMRAK: Naravno da ih (oporbe) nema jer njihova glavna uzdanica Vesna Pusić je davno Hrvate u BiH proglasila 'personama non grata' i to u vrijeme Domovinskog rata kada su pomogli obrani Hrvatske. Ovako im zahvaljuju.

Vukić je, u pojedinačnoj raspravi, pozvao oporbu da se vrati i sabornicu i podrži zakon na koji Hrvati izvan domovine čekaju već 20 godina, a kako bi ti ljudi, naglasio je, znali da o njima skrbe i desnica i ljevica, odnosno cijela Hrvatska.

"Nažalost, lijeva strana sabornice danas je prazna, što je samo potvrda da se događa nešto važno, jer kada god se u ovih 20 godina događalo nešto važno, oporbe nije bilo", poručio je Vukić.

Naglasio je da odnosi Hrvatske i Hrvata izvan domovine moraju biti "iznad međustranačkog prepucavanja".

Vukićev su stav, u brojnim replikama, podržali njegovi stranački kolege, i to, kako je rekla Đurđica Sumrak, iz domoljubnih razloga.

 

BORIS KUNST: Oni kolektivno boluju od 'bolesti njihova predsjednika, od bolesti prepona', ali sigurno se neće odreći dijela plaće za svoj nerad jer ih plaćaju hrvatski radnici.

"Naravno da ih (oporbe) nema jer njihova glavna uzdanica Vesna Pusić je davno Hrvate u BiH proglasila 'personama non grata' i to u vrijeme Domovinskog rata kada su pomogli obrani Hrvatske. Ovako im zahvaljuju", poručila je Sumrak.

"Hvala ti Bože da ih nema. Treba čuvati Hrvatsku, to svi poručuju, ali to će se pobrinuti ova vlada i HDZ. I dragi Bog je s nama", poručila je Sumrak.

I Boris Kunst (HDZ) rekao je kako ne treba žaliti što oporbenih zastupnika, koje je nazvao "kukurikavcima", nema u sabornici, "jer njih očito ne interesiraju Hrvati izvan Hrvatske, a posebno Hrvati u BiH".

"Oni kolektivno boluju od 'bolesti njihova predsjednika, od bolesti prepona', ali sigurno se neće odreći dijela plaće za svoj nerad jer ih plaćaju hrvatski radnici", poručio je Kunst.

Oporba, dodao je, svojim postupcima pokazuje da ne uvažava Sabor, "jer su očito opijeni samo jednom željom - da dođu na vlast".

 

BORIS KUNST: Njih ne interesira sudbina malih ljudi, oni se interesiraju samo za sebe i samo ih brine kako će doći na vlast, gazeći preko lešina.

"Njih ne interesira sudbina malih ljudi, oni se interesiraju samo za sebe i samo ih brine kako će doći na vlast, gazeći preko lešina", poručio je Kunst.

Njegov stranački kolega Stjepan Milinković kazao je kako se Hrvatska dobro sjeća kako su se Hrvati iz cijelog svijeta odazvali pozivu slobode kada je najviše trebalo, ali i "skanadalozne ocjene da je Hrvatska bila agresor u BiH".

HDZ je i od klubova jedini sudjelovao u raspravi, u ime kolega je Ivan Bagarić izrazio zadovoljstvo i zahvalio vladi što je predložila zakon i tako, rekao je, pokazala čvrsto opredjeljenje za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan domovine.

Istaknuo je da do sada nije postojalo jedinstveno zakonsko rješenje za sustavnu skrb Hrvatske prema Hrvatima izvan domovine, a HDZ, dodao je, posebno podupire upravo taj termin "Hrvati izvan Republike Hrvatske", jer termin dijaspora nije u tom smislu bio zadovoljavajući niti korektan prema tim ljudima.

Bagarić je naglasio da tim zakonom Hrvatska pokazuje čvrsto zalaganje za unaprjeđenje položaja Hrvata u Srbiji, da u potpunosti ostvaruju manjinska prava, te u BiH, gdje Hrvati moraju živjeti kao punopravan i jednakopravan konstitutivan narod "što nažalost danas nisu".

HRT, kao nacionalni javni servis, pozvao je na stvaranje međunarodnog višejezičnog televizijskog programa namijenjenog ne samo Hrvatima izvan Hrvatske, nego i njihovim potomcima, koji, nažalost, u velikom dijelu ne govore materinji jezik. "Nije dobro da sliku o Hrvatskoj stvaraju neke druge televizije", rekao je.

Zakonom će se, naglasio je Bagarić, pokušati utjecati i na one koji Hrvate izvan domovine ne smatraju Hrvatima, ali i poslati poruka onima koji "baštine ideologiju zbog koje su Hrvati i napuštali svoju domovinu".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bojkot sabora, kukuriku koalicija