Tvrtke

STEČAJNA PRIČA : Željezara Split traži novog vlasnika

Tko želi kupiti željezaru? Početna cijena 10,3 miljuna eura

Piše: PolitikaPlus

Stečajni upravitelj Željezare Split Vedran Šeparović,oglasio je prodaju te tvrtke za čiju je imovinu utvrđeno da vrijedi 10,3 milijuna eura. To je ujedno i početna cijena, a jamčevina iznosi 7,5 milijuna kuna. Javno nadmetanje na Trgovačkom sudu u Splitu održat će se 27. listopada.

 

Stečaj splitske Željezare koja ne radi pune dvije godine otvoren je u ožujku. Pokrenuo ga je HEP zbog duga "teškog" više od 8 milijuna kuna. Radnici se nadaju da će uspjeti naplatiti svoja potraživanja, dok će se ostali vjerovnici namiriti ovisno o tome za koliko se Željezara uspije prodati.

 

Također se kao jedan od potencijalnih kupaca spominjao poduzetnik Petar Pripuz, koji je trebao uzeti Željezaru u najam.Sad se pak govori da ima nekoliko zainteresiranih za njezinu kupnju, među njima i ulagači iz Kazahstana.

 

Valja podsjetiti da ju je bio kupio poljski Zlomrex koji, upozoravali su radnici, tvornicu nije dokapitalizirao nego samo uništio, a njih poslao na čekanje.

 

Radnici Željezare u više su navrata štrajkali glađu i odlazili u Zagreb tražeći da im se pomogne. Oni i dalje tvrde da  Željezara može raditi i svoje proizvode uspješno plasirati kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Također se kao jedan od potencijalnih kupaca spominjao poduzetnik Petar Pripuz, koji je trebao uzeti Željezaru u najam.

 

Sad se pak govori da ima nekoliko zainteresiranih za njezinu kupnju, među njima i ulagači iz Kazahstana.

 

Sindikalni čelnici Željezare napominju da je u proteklih godinu dana kroz Željezaru prošlo više poduzetnika koji su gledali u kakvu je stanju pogon.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici, STEČAJ, ŽELJEZARA SPLIT, hep