IVAN HRSTIĆ

NAJBOLJE RJEŠENJE : Oporba treba odustati od bojkota, HDZ od verbalnog delikta i zakona o ništetnosti!

Gospođo Kosor, probleme sa Srbijom treba riješiti kao one sa Slovenijom!

Piše: Ivan Hrstić


Teško je doduše prihvatiti da zbog Šeksove uvrijeđenosti taoci moraju postati još 30-ak hrvatskih branitelja koji tako gube priliku da se obrane i budu u punom smislu slobodni ljudi. Talac je i cijela Hrvatska, zakona kojeg je sam Vladimir Šeks na brzinu sklepao kako bi zaštitio - Vladimira Šeksa.

Ako je netko u poziciji i opoziciji stvarno zainteresiran da ovaj saziv Sabora dobije dostojanstven i civiliziran epilog, onda doista nema dvojbe - oporba treba odustati od bojkota, HDZ od verbalnog delikta i zakona o ništetnosti, a Vladimir šeks treba se ispričati. Pardon, jedna stavka manje, on se već ispričao!

Dosta smo ovih dana udarali po potpredsjedniku Sabora, ni ja u tome nisam nikakva iznimka, no trebalo bi biti ipak donekle popustljiv: jasno je da Vladimir Šeks ovih dana ima razloga biti nervozan, pokušajmo se samo staviti u kožu čovjeka protiv kojega je u Srbiji podignuta optužnica na temelju dva desetljeća starih istraga istražitelja JNA, kojemu te optužnice dostavlja hrvatsko pravosuđe kako bi ga o navodima iz te optužnice ispitalo, a možda mu i sudilo.

Kao što je smogao snage ispričati se za svoje verbalne ispade, Šeks treba odustati i od zakona koji baš ništa ne rješava, a samo stvara nove probleme. I njemu samome, osim ako su mu granice Hrvatske dovoljno širok zatvor.

Teško je doduše prihvatiti da zbog njegove uvrijeđenosti taoci moraju postati još 30-ak hrvatskih branitelja koji tako gube priliku da se obrane i budu u punom smislu slobodni ljudi. Talac je i cijela Hrvatska, zakona kojeg je Vladimir Šeks na brzinu sklepao kako bi zaštitio samoga sebe. Sasvim sigurno u Hrvatskoj ima i mnogo onih koji će pozdraviti zaoštravanje odnosa sa Srbijom, no ipak je većina za normalizaciju odnosa sa svim susjedima, pa i onima koji su u stanju na površinu izvući smeće JNA kao relevantne dokumente, zbog kojih oni koji su pretrpjeli pakao logora sad ponovno moraju proživljavati poniženje. No, isto tako moramo priznati da među traženima ima i onih koje je i sama Hrvatska sudila - i osudila - za ratne zločine.

Jadranka Kosor ne smije zaoštravati ovo pitanje samo u svrhu predizborne kampanje. Da je na ovakav način rješavala pitanje slovenske blokade, Hrvatska bi i danas čamila u čekaonici EU.

Kao što je smogao snage ispričati se za svoje verbalne ispade, Šeks treba odustati i od zakona koji baš ništa ne rješava, a samo stvara nove probleme. I njemu samome, osim ako su mu granice Hrvatske dovoljno širok zatvor. Treba dati šansu vladi da odlučnim potezom sa srbijanskom vladom riješi ovaj problem na obostrano zadovoljstvo. U Srbiji postoji dovoljno opipljiva spremnost za to, iako tužitelj za ratne zločine veli da ne može napraviti ono što je najlogičnije - 'da prosto pocepa te optužnice' te da eventualno podigne nove, ako za njih ima dokaze koji ne dolaze iz ruku istražitelja JNA. No, ako se ne uspije u dogovoru sa Srbijom, za optužujuće deklaracije, koliko god bile neučinkovite i podsjećale na nerazumni dječji inat, nikad nije kasno.

Gospođo premijerko, kao što ste tada imali dovoljno mudrosti da uhvatite pod ruku Boruta Pahora, tako i sada treba razgovarati s Borisom Tadićem, pa makar mu pritom uz smiješak prigovorili i neku 'seksističku' izjavu.

Jadranka Kosor ne smije zaoštravati ovo pitanje samo u kratkoročne potrebe predizborne kampanje, jer to donosi dugoročne probleme, hrvatskim braniteljima, hrvatskim građanima, hrvatskom ugledu u svijetu, hrvatskim kompanijama koje žele biti regionalni igrači.

Da je na ovakav način rješavala pitanje slovenske blokade, Hrvatska bi i danas čamila u čekaonici EU. Ona je nedvojbeno zaslužila da bude ta koja će potpisati pristupni ugiovovr, pa makar i na čelu tehničke vlade. Zato joj, bilo to naivno ili ne, upućujem javni poziv:

Gospođo premijerko, kao što ste tada imali dovoljno mudrosti da uhvatite pod ruku Boruta Pahora, tako i sada treba razgovarati s Borisom Tadićem, pa makar mu pritom uz smiješak prigovorili i neku 'seksističku' izjavu.

Do izbora je dovoljno vremena da se ovo pitanje riješi barem na načelnoj razini, prije nego se njime pozabave vlade i parlamenti obje države. A pozitivno rješenje problema optužnica JNA sasvim sigurno može donijeti mnogo više predizbornih bodova nego bilo koja deklaracija koja u ovom trenutku može biti izglasovana u Saboru, s nategnutim kvorumom i s dijelom zastupnika vlastite stranke koji također vrlo nevoljko glume u tom igrokazu i nije im više posve svejedno što stoje, kako se to lijepo izrazio predsjednik sabora - iza mišljenja koje nije njihovo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bojkot sabora, bojkot, jadranka kosor, vladimir šeks, zakon o ništetnosti, optužnice