Hrvatska

BOJKOT SABORA: Linić: Vjerujem da će se Kukuriku odazvati sjednici Predsjedništva Sabora

Vesna Pusić: „Dakle, vlada više nema 77 ruku koliko im je potrebno za kvorum i mislim da tu ne treba previše okolišati."

FOTO: Slavko Linić
Piše: PolitikaPlus/Hina


SLAVKO LINIĆ: „Zakoni koji se guraju kao politička predizborna aktivnost sadašnje vlasti ili koji se guraju iz čisto političkih razloga nas ne zanimaju... Treba dobro odraditi ova četiri dana (idući tjedan) i ako predsjednik to može jamčiti vjerujem da ćemo o tome razgovarati.“

SDP-ov zastupnik Slavko Linić izjavio je da vjeruje da će se zastupnici stranaka Kukuriku koalicije odazvati sjednici saborskog Predsjedništva, koju je, u cilju pronalaženja rješenja kako zaključiti zadnju sjednicu Sabora u ovom sazivu, najavio predsjednik Sabora Luka Bebić.


„Iako će uslijediti konzultacije članova Kukuriku koalicije, vjerujem da ćemo se odazvati pozivu predsjednika Sabora, jer uvijek smatramo da treba razgovarati“, izjavio Linić novinarima ispred sabornice.


Dodao je da u ovoj situaciji, s obzirom da je još tjedan dana ostalo do raspuštanja Sabora, stranke koalicije zanima da se rasprave samo zakoni važni za građane i gospodarstvo Hrvatske.

„Zakoni koji se guraju kao politička predizborna aktivnost sadašnje vlasti ili koji se guraju iz čisto političkih razloga nas ne zanimaju“, poručio je Linić, "Treba dobro odraditi ova četiri dana (idući tjedan) i ako predsjednik to može jamčiti vjerujem da ćemo o tome razgovarati.“

Predsjednica Kluba HNS/HSU Vesna Pusić pozitivnom i korakom u dobrom smjeru ocijenila je ispriku potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa zbog neprimjerene reakcije prije dva dana.

„To je nužan, iako ne dovoljan uvjet. On je dugo u Saboru i takve stvari mu se ne bi smjele događati. To je bio dobar potez koji je pokazao da čak je i njima (HDZ-u) došlo do svijesti da se pretjeralo“, rekla je Pusić. Ocijenila je da današnja situacija u Saboru „apsolutno i jednoznačno“ pokazuje da vlada više nema parlamentarnu većinu.

„Dakle, vlada više nema 77 ruku koliko im je potrebno za kvorum i mislim da tu ne treba previše okolišati. Očito je vrijeme da se ide po novi legitimitet građanima i građankama ove zemlje“, zaključila je Pusić.

Novinari su ispred sabornice dočekali i Šeksa koji im je ponovio da izražava žaljenje što je isprovociran neprimjerenim reakcijama i ponašanjem oporbe i sam neprimjereno reagirao.

„Što će napraviti druga strana, to je njihova stvar“, ustvrdio je Šeks .

Upitan je li se na ispriku odlučio na nagovor predsjednice HDZ-a i vlade Jadranke Kosor Šeks je odgovorio: „To sam odlučio sam iz dubokih moralnih pobuda“, poručivši novinarima da ga ne provociraju više s takvim pitanjima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bojkot sabora, bojkot, vladimir šeks, vesna pusić, slavko linić, kukuriku