A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ivan-cehok-111.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Građani Varaždina danas biraju novog gradonačelnika | Politika+
Hrvatska

IZBORI: Građani Varaždina danas biraju novog gradonačelnika

Novog gradonačelnika građani Varaždina biraju između četvorice kandidata.

FOTO: Ivan Čehok bio je prisiljen povući se s mjesta gradonačelnika
FOTO: Arhiv
Piše: Ivan Klarić

U Varaždinu su u tijeku prijevremeni izbori za gradonačelnika i njegova dva zamjenika - prvi izvanredni izbori za gradonačelnika u Hrvatskoj od lokalnih izbora 2009. na kojima su župani, gradonačelnici i načelnici općina te njihovi zamjenici prvi puta birani neposredno.

Vlada ih je raspisala nakon što je Ivan Čehok u srpnju, iz istražnog pritvora u Remetincu, podnio ostavku na dužnost gradonačelnika.

U 7 sati otvoreno je 48 biračkih mjesta, a do 10 sati je na glasovanje pristupilo 3905 birača, odnosno 9,47 posto od ukupnog broja upisanih birača, izvijestio je predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Alan Pretković. Dodao je da pravo glasa na prijevremenim izborima za varaždinskog gradonačelnika i njegove zamjenike ima 41.250 birača upisanih u biračke popise.

Birališta će biti zatvorena u 19 sati, a nakon toga birački odbori u roku od 12 sati moraju Gradskom izbornom povjerenstvu predati zapisnike o svom radu, rekao je Pretković.

Novog gradonačelnika građani Varaždina biraju između četvorice kandidata: HSLS-og kandidata Miljenka Ernoića, HNS-SDP-HSU-ovog kandidata Gorana Habuša, nezavisnog kandidata Zlatka Horvata i nezavisnog kandidata Ladislava Ilčića.

Istovremeno s gradonačelnikom, biraju se i njegova dva zamjenika, pa su uz kandidate za gradonačelnika na glasačkim listićima navedeni i kandidati za zamjenike.

Za gradonačelnika će biti izabran onaj kandidat koji u prvom krugu dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ako niti jedan kandidat ne dobije takvu većinu, održat će se drugi krug izbora, i to za 14 dana. U drugom krugu nadmetat će se dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu izbora.