A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-bmw-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sanaderu odbili jamčevinu, 12,4 milijuna kuna osigurali Bebić, Zubović, Rošin i nogometaš Šokota! | Politika+
Hrvatska

ROČIŠTE: Sanaderu odbili jamčevinu, 12,4 milijuna kuna osigurali Bebić, Zubović, Rošin i nogometaš Šokota!

Bivši premijer ostaje još dva mjeseca u istražnom zatvoru!

Piše: Ilijana Grgić

Ivo Sanader još dva mjeseca ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega. Obijena je i ponuđenu jamčevinu za puštanje na slobodu u iznosu od 12,4 milijuna kuna.

 

Kako je Sanderova imovina blokirana jamstvo su dali njegovi prijatelji pa je tako, predsjednik Sabora Luka Bebić ponudio svoju kuću, Jerko Rošin stan u Splitu, Mario Zubović stan u Zagrebu, a Sanaderova supruga Mirjana trećinu svoje kuće u Zagrebu a prema navodima medija, 150 tisuća eura bio je spreman dati i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota.

JADRANKA SLOKOVIĆ GLUMAC: Uskok i dalje insistira na činjenici da postoji opasnost od bijega, smatraju da jamstvo nije dovoljno, bez obzira na visinu i na činjenicu da je sa blokiranom iznosom i blokiranom imovinom eventualna šteta podmirena u cijelosti

 

No,čini se kako sve to nije bilo dovoljno da se bivši premijer brani sa slobode. Glasnogovornik Županijskoga suda u Zagrebu Krešimir Devčić istaknuo je kako tu nije bila stvar osoba ili visine jamčevine, koja bi najvjerojatnije u bilo kojem drugom slučaju bila prihvaćena .

 

-U konkretnom slučaju , ono što je bilo relevantno i čemu se sud rukovodio je da se protiv Ive Sanadera, ne vodi samo taj postupak , još nekoliko procesa koji traju i gdje se protupravna korist i šteta koja je nastala procjenjuje na preko 100 milijuna kuna, istaknuo je Devčić, te dodaje kao se uz to radi o visokom državnom dužnosniku koji ima brojne kontakte i u inozemstvu.

 

ČEDO PRODANOVIĆ: Očito sud ne drži ni do mišljenja o karakteru okrivljenika Ive Sanadera niti predsjednika Sabora , koji je drugi čovjek u državi , koji nije založio smo svoju imovinu nego i svoj ugled

Sudac Devčić tako se složio sa Uskokovim stavom ocijenio da i dalje postoji opasnost od bijega Sanadera, dok s druge strane obrana tvrdi da takve opasnosti nema niti je Sanader ikada bježao odnosno da se u prosincu kada je uhićen u Austriji vraćao u Hrvatsku, a ne bježao.

 

- Uskok i dalje insistira na činjenici da postoji opasnost od bijega, smatraju da jamstvo nije dovoljno, bez obzira na visinu i na činjenicu da je sa blokiranom iznosom i blokiranom imovinom eventualna šteta podmirena u cijelosti, istaknula je jedna od Sanaderovih braniteljica Jadranka Sloković te je najavila žalbu na odluku suca istrage koji nije prihvatio jamčevinu za Sanadera od strane njegove supruge te njegovih bliskih prijatelja i bivših stranačkih kolega - predsjednika Hrvatskog sabora Bebića i HDZ-ovih zastupnika Rošina i Zuboviće.

 

-Očito sud ne drži ni do mišljenja o karakteru okrivljenika Ive Sanadera niti predsjednika Sabora , koji je drugi čovjek u državi , koji nije založio smo svoju imovinu nego i svoj ugled, on je stao iza gospodina Sanadera, vjerujući da on neće iznevjeriti njegovo povjerenje, istaknuo je jedan od Sanaderovih odvjetnika Čedo Prodanović.

 

Bivši premijer je u zatvoru od 18. srpnja kada je izručen iz Austrije, a istražni zatvor mu je određen još 9. prosinca prošle godine zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi medija.

 

Protiv Sanadera su od izručenja podignute dvije optužnice, za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj te za primanje 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

 

Suđenje u slučaju navodnog uzimanja provizije počet će 28. listopada. 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ustavni sud, jerko rošin, jamčevina, pritvor, ivo sanader