A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/susan-sarandon-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Susan Sarandon nazvala Papu nacistom | Politika+
Kultura

IZJAVA: Susan Sarandon nazvala Papu nacistom

'Knjigu, odlazak u smrt sam poslala Papi, ali onom prije, ne ovom nacistu kojeg imamo sada.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

 

"Gospođa Sarandon možda ima nekih problema s katoličkom crkvom, ali to nije isprika za razbacivanje s nacističkim analogijama. To su riječi mržnje i osvete i samo služe tome da se umanji značenje holokausta", priopćio je ADL.

Američka glumica Susan Sarandon navodno je papu Benedikta XVI. nazvala nacistom tijekom javnog razgovora na filmskom festivalu u New Yorku, izazvavši reakciju američke katoličke i židovske zajednice.

 

Susan Sarandon, dobitnica Oscara za ulogu u filmu "Odlazak u smrt", izjavila je da je primjerak istoimene knjige po kojoj je film nastao poslala Papi. "Ali onom prije. Ne ovom nacistu kojeg imamo sada", rekla je glumica, kako prenosi list Newsday.

 

Opaska je izrečena tijekom javnog intervjua koji je s njom imao kolega glumac Bob Balaban u sklopu Hamptons filmskog festivala. Newsday piše da se Balaban usprotivio takvoj ocjeni, pa ju je Sarandon ponovila, što je čula i publika u kazalištu u kojem se odvijao razgovor. Agent Susan Sarandon nije odgovorio na pozive američkih medija da komentira informaciju.

 

Sarandon (65), koja je odgojena kao rimokatolkinja, poznata je po svom širokom aktivizmu, koji se kreće od borbe protiv gladi u svijetu i borbe protiv širenja AIDS-a do protivljenja američkim vojnim intervencijama u svijetu. Od 1999. godine je veleposlanica dobre volje UNICEF-a.

 

Njujorška Katolička liga za vjerska i građanska prava njezinu je izjavu nazvala "prostačkom", a osudila ju je i židovska Protudefamacijska liga (ADL). "Gospođa Sarandon možda ima nekih problema s katoličkom crkvom, ali to nije isprika za razbacivanje s nacističkim analogijama. To su riječi mržnje i osvete i samo služe tome da se umanji značenje holokausta", priopćio je ADL.

 

Joseph Ratzinger kratko je početkom 1940-ih godina bio član Hitlerove mladeži, kada je sudjelovanje u njoj bilo zakonski obavezno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

glumica, papa, Susan Sarandon, Joseph Ratzinger, hitlerjugend, holokaust