A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zlocini-komunizma-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Knjiga o partizanskoj i komunističkoj represiji u Dalmaciji | Politika+
Kultura

KNJIGE: Knjiga o partizanskoj i komunističkoj represiji u Dalmaciji

Prikupljeni poimenični popis uskoro će biti objavljen na internetu.

Piše: PolitikaPlus

Knjiga "Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944. - 1946. Dokumenti, Dalmacija" predstavljena je u ponedjeljak 17. listopada u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, u organizaciji Društva hrvatskih političkih zatvorenika - podružnica Dubrovnik, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Hrvatskog instituta za povijest - podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskog Broda.

 

Dr. Turkalj navela je podatak da trenutačno u Hrvatskom institutu za povijest 77 znanstvenika i znanstvenih novaka radi na 21 projektu od kojih se jedan bavi ljudskim gubicima Hrvatske u II. svjetskom ratu i poraću pod vodstvom prof. Geigera. 

Predstavljači su bili ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu dr. Jasna Turkalj, voditelj znanstvenog projekta Ljudski gubici Hrvatske u ratu i poraću dr. Vladimir Geiger i recenzent dr. Zdenko Radelić. Pozdravljajući predstavljače i okupljene posjetitelje, predsjednik dubrovačke podružnice DHPZ dr. Augustin Franić rekao je kako će biti predstavljena četvrta knjiga iz niza knjiga s istim naslovom koje su počele izlaziti 2005. godine. Do sada je tako obrađeno cijelo područje Hrvatske, zatim područje Slavonije, Srijema i Baranje te područje središnje Hrvatske. Dr. Turkalj navela je podatak da trenutačno u Hrvatskom institutu za povijest 77 znanstvenika i znanstvenih novaka radi na 21 projektu od kojih se jedan bavi ljudskim gubicima Hrvatske u II. svjetskom ratu i poraću pod vodstvom prof. Geigera.

 

Također se radi na bazi podataka o stradalnicima odnosno na prikupljanju njihovih imena i prezimena i ostalih podatka, te će prikupljeni poimenični popis uskoro biti objavljen na internetu. Dr. Radelić govorio je o razdoblju u kojem su nastali dokumenti. Po osvajanju vlasti Komunistička partija Jugoslavije uvodila je svoju diktaturu, istaknuo je, pa se, kao i u slučaju Nezavisne Države Hrvatske, radilo o državnom teroru sa zakonskom podlogom. Veliki broj žrtava svjedoči, uz ostalo, da nije bila riječ o ratnoj odmazdi nego o nemilosrdnom obračunavanju s protivnicima i neistomišljenicima. Dr. Geiger rekao je kako je na tom projektu radio cijeli niz istraživača i vanjskih suradnika, a na knjizi njih osam. Istraživani su arhivski izvori u državnim arhivima u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, vojnom arhivu u Beogradu kao i oni u privatnom vlasništvu.

 

Veliki broj dokumenata je uništen, ali i oni što su ostali pružaju za pojedina pitanja dovoljno građe. Voditelj projekta istaknuo je kako je, uz članove Hrvatske seljačke stranke na meti Ozne i Knoja u ratnim i poratnim godinama bila Katolička crkva, a u okviru nje posebice križari. Knjiga "Partizanska i komunistička represija i zločini Hrvatske 1944. - 1946. Dokumenti, Dalmacija" ima 980 stranica, a uz predgovor, kratice, vremensko i mjesno kazalo donosi 318 dokumenata od 26. svibnja 1943. do travnja/svibnja 1948. godine. Među njima je 26 preslika. Nakladnik je Hrvatski institut za povijest - podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskog Broda i Hrvatski institut za povijest iz Zagreba. Iz tiska je izašla ove godine.