Burze

LOŠE RASPOLOŽENJE : ZSE: Pod pritiskom svjetskih burzi

Pritisnuti lošim raspoloženjem na svjetskim burzama, indeksi Zagrebačke burze danas su znatnije pali, nešto više trguje se tek dionicom HT-a.

Piše: PolikaPlus/Hina

Pritisnuti lošim raspoloženjem na svjetskim burzama, indeksi Zagrebačke burze danas su znatnije pali, a nešto više trguje se tek dionicom HT-a.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 0,85 posto, na 1.810 bodova, a Crobex10 0,47 posto, na 1.007 bodova.

 

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,11 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego jučer u ovo doba.

 

Domaće tržište pod pritiskom je negativnih kretanja na svjetskim burzama, izazvanih upozorenjem o mogućoj negativnoj prognozi francuskog kreditnog rejtinga te pogoršanjem njemačkog gospodarskog povjerenja. Crobexi su tijekom jutra bili u minusu i više od jedan posto, no sada su se stabilizirali


-Domaće tržište pod pritiskom je negativnih kretanja na svjetskim burzama, izazvanih upozorenjem o mogućoj negativnoj prognozi francuskog kreditnog rejtinga te pogoršanjem njemačkog gospodarskog povjerenja. Crobexi su tijekom jutra bili u minusu i više od jedan posto, no sada su se stabilizirali, kaže Danijela Sporiš, brokerica i savjetnica u investicijskom društvu Credos.

 

Na europskim burzama cijene dionica danas su pale, tako da su frankfurtski DAX, londonski Ftse i pariški CAC trenutno u minusu između 0,64 i 1,81 posto.

 

Osim pesimizma uoči sastanka na vrhu čelnika eurozone ovoga vikenda, investitore je zabrinulo upozorenje agencije Moody's o mogućoj negativnoj prognozi francuskog kreditnog rejtinga.

 

Na loše raspoloženje utjecao je i pad njemačkog gospodarskog povjerenja u listopadu na najnižu razinu od studenoga 2008. godine.

 

Na domaćem tržištu, pak, milijunski promet do podneva ostvaren je tek dionicom HT-a, i to u visini od 1,53 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,7 posto, na 248,05 kuna.

 

Među likvidnijim izdanjima, najveće gubitke bilježi dionica Ingre, čija je cijena pala za 4,83 posto, potom Dom Holdinga, za 4,49 posto, i Petrokemije, za 4,28 posto.

 

Među rijetkim dobitnicama, pak, izdvaja se dionica Atlantic grupe, s rastom cijene za 3,5 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice ht, zagrebačka burza, dionice, burza