A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novac-025.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

S&P snizio kreditni rejting 24 talijanske banke | Politika+
Mojbiz

BONITET: S&P snizio kreditni rejting 24 talijanske banke

22 od 43 talijanskih financijskih institucija sada ima negativne izglede

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP


"Mislimo da će se trošak financiranja za banke povećati poglavito zbog višeg prinosa na talijanski državni dug. Štoviše, viši trošak financiranja za bankarski i korporativni sektor vjerojatno će rezultirati pooštrenjem uvjeta kreditiranja i slabijom gospodarskom aktivnošću u kratkoročnom do srednjoročnom razdoblju"

Bonitetska agencija Standard & Poor's u utorak je snizila rejting 24 talijanske banke, uglavnom bankama srednje veličine osim Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) i Unione di Banche Italiane (UBI Banca), zbog pogoršanja stanja gospodarstva na Apeninskom poluotoku.

Za BMPS, najstariju banku na svijetu koja i dalje djeluje, ocjena dugoročnih obveznica spuštena je za jednu stepenicu na "BBB +", kao i za UBI Bancu, uključujući i dugoročni dug koji je sada ocijenjen s "A-", navodi se u priopćenju.

Bonitetska agencija navodi kako očekuje povećanje troškova refinanciranja talijanskih banaka zbog rasta prinosa na obveznice talijanskog ministarstva financija.

"Mislimo da će se trošak financiranja za banke povećati poglavito zbog višeg prinosa na talijanski državni dug. Štoviše, viši trošak financiranja za bankarski i korporativni sektor vjerojatno će rezultirati pooštrenjem uvjeta kreditiranja i slabijom gospodarskom aktivnošću u kratkoročnom do srednjoročnom razdoblju", naveo je S&P u priopćenju.

Agencija je istodobno potvrdila rejtninga za 19 banaka, uključujući UniCredit SpA (UCG) i Intesa Sanpaolo, dvije najveće talijanske banke.

S&P je 19. rujna smanjio rejting dugoročnih obveznica banaka Mediobanca, Findomestica, Intesa Sanpaolo i njihove podružnice Banca Imi, Cassa Risparmio Bologna i Biis, te BNL (grupa BNP Paribas), nakon smanjivanja rejtinga talijanskih državnih obveznica.

Agencija napominje da 22 od 43 talijanskih financijskih institucija sada ima negativne izglede, što znači da nova smanjenja za njihove vrijednosnice nisu isključena.

S&P je prošloga mjeseca smanjio rejting talijanskih državnih obveznica s "A+" na "A", uz negativne izglede.

Prinos na 10-godišnje talijanske obveznice u utorak je rastao za 7 baznih bodova na 5,867 posto, što je najviši prinos otkako je ECB 8. kolovoza počeo kupovati talijanske obveznice kako bi zaustavio rast cijene zaduživanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

banke, kreditni rejting, bonitet, s&p 500