A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/julian-barnes-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Julian Barnes dobitnik nagrade Man Booker | Politika+
Kultura

KNJIŽEVNA NAGRADA: Julian Barnes dobitnik nagrade Man Booker

Barnes je u uži izbor za nagradu ušao 1984., 1998. i 2005. godine, ali bez uspjeha.

FOTO: Julian Barnes
FOTO: Arhiv
Piše: P/H/BBC

Julian Barnes dobitnik je ovogodišnje nagrade Man Booker za svoj roman "The Sense of an Ending". 65-godišnji londonski pisac kojem je najuglednija britanska književna nagrada izmakla u prethodne tri nominacije, na kladionicama je slovio kao "favorit za pobjedu".

"To je lijepo napisana knjiga. Mislili smo da je to knjiga koja govori ljudskom rodu u 21. stoljeću", izjavila je bivša šefica obavještajne službe MI5 Stella Rimington, predsjednica žirija ovogodišnje nagrade.

Barnes je nazočio dodjeli nagrade, vrijedne 50.000 funti, u londonskoj dvorani Guildhall.

Sa 150 stranica najkraći roman od šest finalista, "The Sense of an Ending" je priča o prijateljstvu iz djetinjstva i nesavršenosti sjećanja. Pripovijeda je sredovječni muškarac, Tony Webster, koji se osvrće na puteve koji su on i njegovi prijatelji prošli, dok ga prošlost sustiže preko ostavljenog dnevnika.

Pobjednički roman, rekla je Rimington, ima oznake "klasika engleske književnosti". Ostali nominirani za nagradu Man Booker su Carol Birch, Kanađani Patrick DeWitt i Esi Edugyan, te debitanti Stephen Kelman i AD Miller.

Barnes je u uži izbor za nagradu ušao 1984., 1998. i 2005. godine, ali bez uspjeha.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JULIAN BARNES, MAN BOOKER, KNJIGE, KNJIŽEVNA NAGRADA, KNJIGA, The Sense of an Ending