A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Placido-Domingo-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Placido Domingo: Sretan sam što ću nastupiti u Zagrebu | Politika+
Kultura

KONCERT U ARENI: Placido Domingo: Sretan sam što ću nastupiti u Zagrebu

Organizatori će darovati dio novca od svake ulaznice za humanitarnu akciju "Glasom prema zdravlju".

FOTO: Placido Domingo
Piše: PolitikaPlus/Hina

Slavni španjolski operni pjevač Placido Domingo večeras je u Zagrebu na konferenciji za novinare uoči svoga zagrebačkog koncerta istaknuo kako mu je veliko zadovoljstvo treći put gostovati u Hrvatskoj te nakon Splita i Pule nastupiti i u Zagrebu.

 

Veliki svjetski glazbenik u Zagrebu će u pratnji Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Eugena Kohna izvesti poseban program biran samo za zagrebačku publiku, a njegovi će gosti biti američke sopranistice Angel Blue i Micaele Oeste. S jednim od najvećih opernih pjevača današnjice nastupit će i hrvatski pop pjevač Tony Cetinski.

"U ovome poslu obično se najviše volite vraćati na mjesta gdje ste već nastupili jer se ondje gdje vam je sve poznato osjećate ugodnije. No jednako je uzbudljivo posjećivati nova mjesta, pjevati pred novom publikom i svaki dan doživjeti neku vrstu novog debija", kazao je Domingo koji će u petak nastupiti u zagrebačkoj Areni.

"Susret s novom publikom uvijek je poseban, a na teško pitanje što to neka određena publika voli čuti, nastojimo odgovoriti programom koji, poput ovog pripremljena za Arenu, predstavlja mješavinu opere, operete, sarsuele i Broadwaya, kako bi se u našoj izvedbi našlo po nešto za svakoga", kazao je, dodavši kako je doista sretan što ima priliku nastupiti pred zagrebačkom publikom.

Tenor jedinstvena glasa, raspona višeg od četiriju oktava, koji je sa 136 uloga i više od 3500 izvedaba dosad pjevao u više uloga nego ijedan drugi tenor u povijesti, kaže da i dalje svaki dan osjeća tremu i nedostatak samopouzdanja, a nastupe s mladim ljudima doživljava u prvome redu kao izazov. "Izazovno je pjevati s mladim ljudima, gledati kako se njihov talent razvija i raste. Istodobno se samo valja nadati da vi sami i dalje imate 'ono nešto' u sebi", kazao je.

Kad pjevate, uvijek morate vjerovati da upravo nastupate u najboljoj operi na svijetu, bez obzira na to što ona to objektivno možda i nije, te uvijek morate nastojati dati najbolje od sebe, kazao je nadalje Domingo objašnjavajući svoj odnos prema ulogama. Dodao je kako teško može odabrati najdražu ulogu među više od 130 koliko ih je ostvario u svojoj karijeri. "Teško je odabrati samo jednu najdražu. Sigurno ima 20-25 uloga koje su mi jednako drage", dodao je.

O mogućem povlačenju iz pjevanja kaže kako nikako ne namjerava imati oproštajnu turneju. "Ne volim to, mislim da tako nešto nije moguće predvidjeti. Povući ću se kad osjetim da više ne osjećam strast; ne želim pjevati ni dana duže nego bih trebao, ali ni dana kraće nego bih mogao", kazao je.

Jedan od najslavnijih tenora današnjice, u svijetu poznat i kao jedan od danas slavnih Trojice tenora uz pokojnog Luciana Pavarottija i Josea Carrerasa, smatra da postoje dvije vrste publike. "S jedne su strane oni koji ne vole operu jer je ne znaju i ne poznaju, a s druge oni koji ju vole, ali si ne mogu priuštiti odlazak u operu", kazao je, napomenuvši da su honorari pjevača u izvedbama visoke produkcije u velikim svjetskim opernim kućama koje imaju pogon od preko tisuću ljudi najmanja stavka.

Posebno se osvrnuo na status klasične glazbe u suvremenom obrazovnom sustavu, napomenuvši kako uvijek gdje god dođe naglašava da je važna izobrazba novih naraštaja u klasičnoj glazbi. "Klasična glazba trebala bi biti dio obveznog formalnog obrazovanja, djeca bi o njoj trebala učiti u školi", kazao je.

Veliki svjetski glazbenik u Zagrebu će u pratnji Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Eugena Kohna izvesti poseban program biran samo za zagrebačku publiku, a njegovi će gosti biti američke sopranistice Angel Blue i Micaele Oeste. S jednim od najvećih opernih pjevača današnjice nastupit će i hrvatski pop pjevač Tony Cetinski.

Zagrebački koncert je i humanitarne naravi. Organizatori će darovati dio novca od svake kupljene ulaznice za humanitarnu akciju "Glasom prema zdravlju". Partner projekta tvrtka Pliva tu će svotu udvostručiti, a sav iznos bit će darovan Centru za fonijatriju Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb za znanstveno i stručno unaprjeđenje dijagnostičkih, terapeutskih i rehabilitacijskih postupaka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

placido domingo, zagrebačka filharmonija, koncert u areni, tony cetinski