A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ana-vieira-100.png): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatsko-brazilska plesna predstava u Rijeci otvara Festival Perforacije | Politika+
Kultura

TEATAR: Hrvatsko-brazilska plesna predstava u Rijeci otvara Festival Perforacije

Do 29. listopada u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku predstavit će se 25 produkcija kazališta, suvremenog plesa i performansa iz Hrvatske i iz regije.

FOTO: Ana Catarina Vieira i Angelo Madureira
FOTO: Alex Hermes
Piše: P/H

Premijerom hrvatsko-brazilske plesne predstave "Nafta" u koreografiji brazilskoga plesačko-koreografskog para Ane Catarine Vieire i Angela Madureira večeras se u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku u Rijeci otvara Festival "Perforacije" u sklopu kojega će se do 29. listopada u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku predstaviti 25 produkcija kazališta, suvremenog plesa i performansa iz Hrvatske i iz regije.

Brazilski bračni par već je gostovao u Hrvatskoj s predstavama "Clandestino" i "Kuća drugoga", a "Nafta", koja se bavi ekologijom, konzumerizmom i politikom, nastavak je njihova aktivističkog progovaranja o aktualnim temama. U toj predstavi surađivali su sa skupinom hrvatskih plesača, a ona će se izvesti i 24. listopada u Zagrebačkome plesnom centru.

Od ove godine festival je uveo program "Showcase" hrvatske izvedbene umjetnosti, u sklopu kojega će se 21. i 22. listopada za tridesetak stranih producenata i selektora predstaviti hrvatski suvremeni umjetnici i njihove produkcije. Prvi dan "Showcasea" donosi "Noć performansa", koja će se održati od 23,30 sati do četiri sata ujutro, a najavljuje se kao inačica popularne "Noći muzeja" za ljubitelje kazališta, performansa i 'tuluma'. Na nekoliko mjesta svoje će radove predstaviti Oliver Frljić, grupa ABS, Milijana Babić, Ivica Buljan i Ljiljana Tasić.

Kao najveća festivalska produkcija, koja će imati više od trideset izvođača i sudionika, najavljuje se otkrivanje spomen-ploče dr. H.C. Zabludovskom u Oporovečkim vinogradima, kada će Željko Zorica evocirati memorijalna slavlja koja su se u prošlosti održavala pod krilaticama kao što je "Sreća pojedinca - uspjeh kolektiva".

Premijerno će se izvesti rad "C8H11N02" eksperimentalne skupine Room 100 koja će, pod naslovom koji označava kemijsku oznaku za dopamin, zaslužan za psihotična stanja o kojima predstava govori, spojiti kontorcionizam, vještinu savijanja vlastitog tijela, breakdance cirkuske vještine i medicinsku dijagnozu. Festival, među ostalim, donosi i novi rad već afirmiranoga i nagrađivanoga plesnog autora Matije Ferlina "Samice", koji istražuje načine koreografije teksta.

Treći festival nastavlja predstavljati i regionalna dostignuća izvedbenih umjetnosti, a ističe se slovenska selekcija, rad "Kroz oči dodira" koreografa Branka Potočana, predstava "Bliss" koreografkinje, plesačice i performerice Male Kline.

Tu su i dva projekta skupine "Via Negativa", u predstavi "Mandić Machine" Marko Mandić izvest će elemente iz svih 37 uloga koje je ostvario u dosadašnjoj karijeri, a Uroš Kaurin u koncertnoj formi "Tonight I Celebrate" propitivat će odnos između izvođača i publike, autentičnosti i iluzije.

Festival donosi i nekoliko instalacija hrvatskih umjetnika, "Igra objektima" Petre Zanki i Tee Tupajić, "Evolucija Revolucija" Martine Nevistić i "Is-land" Dance Lab kolektiva.

Međunarodni festival "Perforacije" usmjeren je na umjetnike iz Hrvatske i susjednih zemalja čije se izvedbe temelje na plesnome, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama. Svrha mu je potaknuti nove produkcije, poboljšati prezentacijske uvjete domaćim i regionalnim umjetnicima te ojačati veze na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Uz zagrebačku udrugu "Domino", u organizaciji "Perforacija" sudjeluju riječka udruga "Drugo more", Kultura promjene SC-a i Art radionica Lazareti iz Dubrovnika.