Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: oprez na azijskim burzama, euro blago ojačao

Zbog opreza ulagača koji nisu spremni riskirati, jutros se trguje oprezno uoči summita Europske unije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer ulagači nisu spremni znatnije mijenjati pozicije uoči summita Europske unije, koji bi trebao dati jasnije odgovore kako suzbiti dužničku krizu.

 

Dok europski plan ne dobije jasne obrise i uvjeri ulagače da su rješenja dobra, tržište se neće moći znatnije pokrenuti, a cijene dionica kretat će se u dosadašnjem rasponu


 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Šangaju oslabile između 0,1 i 0,5 posto. Burzovni indeksi u Singapuru i Južnoj Koreji porasli su 0,5, odnosno 1,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

 

Lideri Njemačke i Francuske poručili su jučer da se konačna rješenja za dužničku krizu u eurozoni ne očekuju na summitu u nedjelju, nego na idućem sastanku, koji će uslijediti najkasnije do iduće srijede. Poručili su i da žele odmah početi pregovarati s privatnim sektorom o tome koliki bi dio duga mogao otpisati Grčkoj u drugom paketu pomoći toj prezaduženoj članici eurozone. Jasno je, kažu analitičari, da se stajališta Francuske i Njemačke o ključnim pitanjima rješenja dužničkih problema eurozone i dalje razlikuju, pa im treba dodatno vrijeme za usuglašavanje.

 

„Dok europski plan ne dobije jasne obrise i uvjeri ulagače da su rješenja dobra, tržište se neće moći znatnije pokrenuti, a cijene dionica kretat će se u dosadašnjem rasponu“, kaže Hiroichi Nishi, direktor u tvrtki SMBC Nikko Securities. I na valutnim se tržištima trguje oprezno, a euro je ponovno u uzlaznoj putanji. Zahvaljujući nadi ulagača u rješenje dužničke krize, jučer je tečaj eura porastao s 1,3720 na 1,3770 dolara, a jutros je ojačao dodatnih 0,1 posto, primaknuvši se razini od 1,38 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 105,05 na 105,95 jena.

 

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 76,70 jena. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla je jutros za 40-ak centi, na 86,50 dolara po barelu, nakon što je jučer pala za 20-ak centi.