A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/brazil-navijaci-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SP 2014.: Utakmice reprezentacija razbacane tisućama kilometara! | Politika+
Sport

ČUDAN RASPORED: SP 2014.: Utakmice reprezentacija razbacane tisućama kilometara!

Od Manausa do Recifea ima 5.700 kilometara, što je udaljenost od Zagreba do Moskve i nazad.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sudionike svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu 2014. godine i navijače očekuje maraton po najvećoj državi Južne Amerike nakon što su organizatori objavili pomalo iznenađujući raspored natjecanja.

Od Manausa do Recifea ima 5.700 kilometara, što je udaljenost od Zagreba do Moskve i nazad.

Svaka od 32 ekipe koje će izboriti plasman na World Cup, a nadamo se među njima i Hrvatska, u prvoj fazi natjecanja igrat će utakmice u tri različita grada od kojih su neki udaljeni i po nekoliko tisuća kilometara. Do sada je bio običaj da reprezentacije u skupini igraju dvije utakmice na istom stadionu kako bi se smanjili problemi i troškovi putovanja, ali i olakšalo navijačima. Međutim, Brazilci nisu imali previše razumijevanja. Složili su skupine na taj način da navijače očekuje 'šetnja' uzduž i poprijeko po petoj najvećoj zemlji na svijetu.

SP 2014. će se igrati u 12 gradova: Belo Horizonte, Brasilia, Cuiaba, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador, Sao Paulo.

Primjerice, momčadi koje će igrati u skupini A zajedno s domaćinom Brazilom igrat će utakmice u Sao Paulu, Manausu, Natalu, Fortalezi, Recifeu ili Brasiliji. Od Manausa do Recifea ima 5.700 kilometara, što je udaljenost od Zagreba do Moskve i nazad, dok između Sao Paula i Manausa ima 4.000 kilometara.

U skupini F igrat će se u Cuiabi gdje su temperature u lipnju oko 30 stupnjeva Celzijusa, ali i u Porto Alegru gdje temperature padaju oko nule.

"Imali smo 57 verzija rasporeda natjecanja i nije bilo lako donijeti odluku kojom bi svi bili zadovoljni," kazao je glavni tajnik Fife Jerome Valcke, te dodao: "Uzeli smo u obzir brojne faktore kao što su smještaj, logistika, medicinska služba..."

"Željeli smo da se utakmice svjetskog prvenstva igraju u cijeloj zemlji, a ne samo u najvećim gradovima," dodao je Ricardo Teixeira, predsjednik Brazilskog nogometnog saveza i čelnik organizacijskog odbora.

SP 2014. će se igrati u 12 gradova (Belo Horizonte, Brasilia, Cuiaba, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador, Sao Paulo). Prva utakmica na rasporedu je 12. lipnja u Sao Paolu, a finale na mitskoj Maracani u Riju 13. srpnja. Polufinalne utakmice igrat će se 8. srpnja u Belo Horizonteu i 9. srpnja u Sao Paulu, a utakmica za treće mjesto 12. srpnja u Brasiliji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOGOMET, SP 2014.