Hrvatska

ZBOG VERBALNOG DELIKTA: PUSIĆ: HDZ izveo Ustavni udar! JOVANOVIĆ: Ubili su parlamentarnu demokraciju!

"Svaka nasilna većina sad može terorizirati Sabor!"

Piše: Ilijana Grgić i Ivan Klarić

HDZ je iz trećeg pokušaja uspio skupiti kvorum od 77 zastupnika. Sabor je potom promptno na dnevni red stavio točku o skidanju imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću te mu, suprotno odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva, bez problema izglasovao što je htio.

 

"To je ustavni udar, to je krajnje ozbiljna situacija, upozorava zastupnica HNS-a Vesna Pusić, "Sva ona saborska prepucavanja, sve one rasprave, daju možda lošu sliku i šteti ugledu Sabora, ali to formalnopravno ne znači puno. Ali ovo, derogacija imuniteta za izgovorenu riječ u parlamentu, to je strašno, to sada znači da svatko može tužiti saborskoga zastupnika za izgovorenu riječ!"


Pusić smatra da su danas u saboru sudili zastupniku Jovanoviću, pod pretpostavkom da izgovoreni stav nije kleveta nego govor mržnje.

ŽELJKO JOVANOVIĆ: "Danas su ubili parlamentarnu demokraciju. Ipak, najbitnije skidanje dogodit će se 04. 12. 2011. kada će građani na izborima skinuti HDZ sa vlasti!"

HDZ mi je upravo skinuo zastupnički imunitet, ali time su skinuli i sve maske HDZ kao demokratske organizacije, čime su samo potvrdili da je vrh HDZ-a u smislu političke odgovornosti kriminalna organizacija, komentar je SDP-ovog saborskog zastupnika Željka Jovanovića , na današnju odluku da mu se skine imunitet.

 

Podsjetimo, protiv Jovanovića je  HDZ pokrenuo postupak, jer je on izjavio da je HDZ zločinačka organizacija.

 

Kukuriku koalicija odlučila je ne sudjelovati u radu Sabora upravo zbog uvreda koje je Šeks izrekao na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva (koje je bilo protiv skidanja imuniteta Jovanoviću i uvođenja verbalnog delikta), a zbog kojih se kasnije ispričao.

- Oni su pokazali da se u panici ponašaju voluntaristički i gledaju samo svoj interes. Imunitet zastupnika, pa bez te institucije nema pravog parlamentarizma, ističe Vesna Pusić. Što se tiče eventualnog rješenja, kaže, da bi se trebalo oformiti nekakvo 'Vijeće mudraca', kakva se formiraju u kriznim situacijama, koje bi činili stručni ljudi, koji nisu samo pravnici, da se raspravi o toj temi.

- Ovo sada znači da svaka nasilna većina može terorizirati parlament kao predstavničku instituciju, zaključuje Pusić.


- Danas su ubili parlamentarnu demokraciju. Ipak, najbitnije skidanje dogodit će se 04. 12. 2011. kada će građani na izborima skinuti HDZ sa vlasti!, poručuje Jovanović.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zastupnički imunitet, HNS, verbalni delikt, HDZ, Željko Jovanović, Vesna Pusić