Kultura

IZLOŽBA: U Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Podgorici izložba o stećcima

Hrvatska za upis na Listu svjetske baštine izabrala dva lokaliteta - Cista Velika - te Dubravka - sv. Barbara u općini Konavle.

Piše: P/H

"Stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici", izložba otvorena danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), upoznaje javnost sa stećcima - srednjovjekovnim monolitnim kamenim spomenicima zastupljenim na gotovo cijelome području današnje Bosne i Hercegovine (BiH) te dijelovima Srbije, Crne Gore i Hrvatske koji nastaju u drugoj polovici 12. stoljeća, intenzivno se klešu i ukrašavaju u 14. i 15. stoljeću, a u 16. stoljeću njihova izrada postupno nestaje.

Izložba priređena u sklopu obilježavanja Dana Ujedinjenih naroda, a povodom pripreme kandidature odabranih lokaliteta sa stećcima za uvrštenje na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Riječ je o izložbi koja će danas biti otvorena i u tri glavna grada zemalja na kojima su također lokaliteti stećaka, odnosno u Sarajevu, Beogradu i Podgorici, rekao je državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske Zoran Šikić koji je izložbu i otvorio. Podsjetio je da je izložba priređena u sklopu obilježavanja Dana Ujedinjenih naroda, a povodom pripreme kandidature odabranih lokaliteta sa stećcima za uvrštenje na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Hrvatska za upis na Listu svjetske baštine izabrala dva lokaliteta - Cista Velika -  te Dubravka - sv. Barbara u općini Konavle.

Šikić vjeruje da je izložba i dobar početak popularizacije toga jedinstvenog segmenta hrvatske baštine, ali i zajedničke baštine jugoistoka Europe.

Izloženo je 30 panoa - po jedan za svaki od lokaliteta odabranih za uvrštenje na Popis svjetske baštine UNESCO-a, od kojih su dva iz Hrvatske, 22 iz BiH, te po tri iz Srbije i Crne Gore. Održavanje izložbe u sva četiri grada financirao je Ured UNESCO-a iz Venecije – BRESCE (Regionalni ured za znanost i kulturu u Europi).

Uz napomenu da je upis stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a kao serijske nominacije prošle godine potaknula i pokrenula BiH, a to su prihvatile i Hrvatska, Srbija te Crna Gora, Šikić je dodao da su tijekom travnja i svibnja ove godine sve četiri države svoje prijedloge upisale na Pristupnu listu UNESCO-a i time je završena prva faza u postupku upisa, dok je završna faza planirana za razdoblje od 2012. do 2013. godine.

Stećci su pronađeni na oko 3300 lokaliteta od kojih je oko 400 u Hrvatskoj s oko 4400 primjeraka, pretežito u južnim dijelovima zemlje, ponajviše pak u zaleđu dalmatinske obale, rekao je Šikić.

Hrvatska je pak, izvijestio je, za upis na Listu svjetske baštine izabrala dva lokaliteta - Cista Velika - Velika i Mala Crljivica u općini Cista Provo te lokalitet Dubravka - sv. Barbara u općini Konavle Dubrovačko-neretvanske županije, koji su i predstavljeni na izložbi. Na tim lokalitetima nalazi se 174 stećka - 90 u Cisti i 84 u Dubravki, a zastupljena su tri tipa stećaka - ploče, sanduci i sljemenjaci od pet osnovnih među kojima su još križina i stub.

Među uzvanicima na otvorenju izložbe bili su i savjetnica predsjednika Republike za društvena pitanja Zrinka Vrabec Mojzeš te predstavnici veleposlanstva BiH u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena u dva termina - od 21. do 23. listopada te od 2. do 7. studenoga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

unesco, stećak, NSK, STEĆCI