A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Josipović: Zatražit ću od Ustavnog suda da preispita Zakon o ništetnosti! | Politika+
Crna kronika

ODLUKA PREDSJEDNIKA: Ivo Josipović: Zatražit ću od Ustavnog suda da preispita Zakon o ništetnosti!

Zakon o ništetnosti je štetan i nije u suglasnosti s Ustavom, ističe predsjednik Hrvatske.

FOTO: Ivo Josipović
Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Ivo Josipović smatra da Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije nije u suglasnosti s Ustavom te će tražiti ispitivanje njegove ustavnosti pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

 

>> Sabor prihvatio Zakon o ništetnosti i skinuo imunitet Jovanoviću!

 

>> Josipovićev prijedlog za međunarodni sporazum oko optužnica: DA ili NE?

 

>> EKSKLUZIVNI INTERVJU Ivo Josipović nudi rješenje za optužnice iz Srbije

 

'Braniteljima se uskraćuje pravo da pred tijelima Republike Hrvatske iznesu svoju obranu i da kroz suradnju s tijelima u Srbiji dođe do odustanka od neosnovanih optužnica.'

Predsjednik taj Zakon smatra iznimno štetnim po zaštitu prava neosnovano optuženih branitelja i pravnu sigurnost građana Republike Hrvatske.

- Braniteljima se uskraćuje pravo da pred tijelima Republike Hrvatske iznesu svoju obranu i da kroz suradnju s tijelima u Srbiji dođe do odustanka od neosnovanih optužnica. Optužnice iz Republike Srbije bit će netransparentne za hrvatski pravni sustav i branitelje i nepoznat broj naših građana bit će izložen mogućnosti uhićenja u inozemstvu. Isto tako, prestanak suradnje sa Srbijom otežat će kažnjavanje osoba odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj pred sudovima u Srbiji. Zakon, zbog svojih slabosti, nanosi i štetu međunarodnom ugledu Hrvatske - ističe se u priopćenju.

S obzirom da se Zakonom ograničavaju temeljna prava građana, posebice pravo na obranu, te da se utvrđuje nova nadležnost ministra pravosuđa kao državnog tijela, za usvajanje Zakona bila je potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika. Zakon pri usvajanju nije imao takvu većinu. Upitna je ovlast ministra da donosi odluke kojima se onemogućava pravosuđe da provodi radnje iz svoje nadležnosti. Isto tako, Zakon je u suprotnosti s međunarodnim ugovorima kojima se uređuje međunarodna pravna pomoć Hrvatske i Srbije, čime se krši članak 141. Ustava Republike Hrvatske, dodaje se u priopćenju.

 

Ivo Josipović: Ukidanje imuniteta Jovanoviću nije dobra odluka

 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je kako ukidanje saborskog imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću nije dobra odluka koja će donijeti "priličan debalans u politički život".

"Ne mogu se sjetiti da je ikada prije napravljen presedan, jer verbalne Jovanovićeve kvalifikacije, koje se nekome mogu ili ne moraju svidjeti, nisu zločin iz mržnje", rekao je Josipović u izjavi novinarima u Uredu predsjednika upitan kako komentira skidanje imuniteta SDP-ovcu Jovanoviću. Smatra kako je zakonodavac u Kaznenom zakonu pod tim mislio na neke druge stvari, a ne na prepucavanja stranaka u parlamentu ili izvan njega.

Ta odluka će postaviti pitanje jednakog postupanja oprema saborskim zastupnicima i ograničiti slobodu zastupnika da se, pa makar i tvrđim rječnikom, politički bore za svoja stajališta, smatra Josipović. "Radi se o novumu koji je donesen u istom trenutku kada je i jednom drugom zastupniku (Petru Mlinariću) uspostavljen imunitet za slično ili istovrsno kazneno djelo", kazao je Josipović.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ustavni sud, zakon o ništetnosti, ivo josipović