A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/NOVAC/novac%20035.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

EU za dokapitalizaciju banaka planira izdvojiti 108 milijardi eura | Politika+
Mojbiz

DUŽNIČKA KRIZA: EU za dokapitalizaciju banaka planira izdvojiti 108 milijardi eura

Dokapitalizacija banaka, neophodna radi izbjegavanja širenja dužničke krize koja potresa eurozonu

Piše: PolitikaPlus

Zemlje Europske unije za dokapitalizaciju svojih banaka planiraju sredstva na razini od oko 108 milijardi eura kako bi im omogućile suočavanje s krizom i mogućnosti grčkog neplaćanja dugova.

 

Dokapitalizacija banaka, neophodna radi izbjegavanja širenja dužničke krize koja potresa eurozonu, ovisi o pregovorima koji se vode kako bi se povećala intervencijska moć Europskog fonda za financijsku stabilnost

 

Do sada se navodio iznos između 80 i 100 milijardi eura za potrebe europskih banaka kako bi one povećale svoje rezerve i ublažile udar.

 

Dokapitalizacija banaka, neophodna radi izbjegavanja širenja dužničke krize koja potresa eurozonu, ovisi o pregovorima koji se vode kako bi se povećala intervencijska moć Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF).

 

Prema europskoj smjernici, banke moraju doseći minimalni prag rezervi vlastitim snagama, ako to ne uspiju trebaju se obratiti svojim vladama za pomoć, a kao posljednje utočište je predviđen EFSF.

 

Čelnici EU-a imaju pred sobom nekoliko izazova -. očekuje se dogovor o otpisu dijela grčkog duga, jačanje zaštitne moći Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) kako bi se spriječilo da se Španjolska i Italija ne pridruže Grčkoj. 

 

Inače čelnici zemalja članica Europske unije sastali su se u Bruxellesu kako bi pokušali pronaći sveobuhvatno rješenje za dužničku krizu u eurozoni, a nikakve se odluke ne očekuju prije srijede kada će se ponovno sastati čelnici 17 zemalja eurozone.

 

Tako se danas održavaju dva summita - sastanak čelnika svih 27 zemalja članica je već traje , a u popodne će se sastati samo čelnici 17 zemalja koje koriste zajedničku valutu. Na tim sastancima bi se trebale razmotriti sve mogućnosti za izlazak iz krize koja već dvije godine potresa eurozonu, a odluke bi se donijele tek u srijedu na novom sastanku čelnika eurozone.

 

-Želim ponoviti danas pripremamo odluke za srijedu, izjavila je po dolasku na summmit njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je dodala da je riječ o tehnički vrlo zahtjevnim pregovorima i da zato "danas ne treba očekivati nikakve odluke".

 

Čelnici EU-a imaju pred sobom nekoliko izazova -. očekuje se dogovor o otpisu dijela grčkog duga, jačanje zaštitne moći Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) kako bi se spriječilo da se Španjolska i Italija ne pridruže Grčkoj, te dogovor o upravljanju monetarnom unijom.

Na zadnjem summitu 21. srpnja dogovoreno je da vjerovnici otpišu 21 posto grčkog duga, što se pokazalo nedostatnim, a sada se spominje da bi se vjerovnici trebali odreći polovice svojih potraživanja. O tome će morati postići dogovor s bankama.

 

Ključna pitanja na koja će na summitu trebati odgovoriti jesu u kolikom će se postotku banke morati odreći potraživanja od Grčke te na koji način, koristeći "učinak poluge" povećati zaštitnu moć EFSF-a, a da se pritom u njega ne upumpavaju nova sredstva.

Oko ta dva pitanja postoje razlike između dvije najjače zemlje članice Njemačke i Francuske.

 

Ministri financija eurozone postigli su konsenzus oko visine sredstava koje će biti potrebne za dokapitalizaciju banaka - 108 milijardi eura. Taj dogovor trebali bi potvrditi čelnici EU-a.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

efsf, dokapitalizacija banaka