Tehnologija

PAD SATELITA : Oko 13 sati dijelovi njemačkog satelita padaju na zemlju

Izgledi da neki dio s ROSAT-a pogodi nekoga na Zemlji su 1 prema 2000

Piše: PolitikaPlus

Njemački satelit  Roentgensatellit (ROSAT), 2,4 metričke tone težak svemirski rendgenski opservatorij koji je prestao funkcionirati, ušao je u atmosferu i oko 13 sati, njegovi dijelovi past će na Zemlju.

 

Nema pouzane informacije nad kojim je kontinentom satelit ušao u atmosferu i još uvijek je nemoguće predvidjeti precizno mjesto pada. 

ROSAT ulazi u atmosferu brzinom od  28.000 kilometara na sat, a oko 1,7 metričkih tona krhotina satelita, primarno 30 velikih staklenih i keramičkih elemenata, mogli bi i stići do površine Zemlje

 

ROSAT ulazi u Zemljinu atmosferu brzinom od oko 28.000 kilometara na sat, a prema njemačkim svemirskim dužnosnicima, oko 1,7 metričkih tona krhotina satelita, primarno 30 velikih staklenih i keramičkih elemenata, mogli bi preživjeti putovanje kroz atmosferu i stići do površine Zemlje.

 

Izgledi da neki dio s ROSAT-a pogodi nekoga na Zemlji su 1 prema 2000, što je nešto veći rizik od 1 prema 3200, koliko je vrijedilo za krhotine NASA-inog UARS-a, koji je pao u Tihi ocean krajem rujna.

 


ROSAT je lansiran 1. lipnja 1990. godine iz Cape Canaverala na Floridi na Delta II raketi i vlasništvo je NASA-e. Očekivalo se da će otkriti više od 100.000 novih izvora x-zračenja. Ime je dobio po Wilhelmu Roentgenau (1845 - 1923), otkrivač X-zraka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pad satelita, stalit, nasa