Kultura

IZLOŽBA: U Madridu otvorena velika izložba Eugenea Delacroixa.

Obuhvaća oko 130 slika iz brojnih kolekcija iz Europe i SAD-a, te slike londonske Nacionalne galerije i newyorškog muzeja Metropolitan.

Piše: PolitikaPlus/HINA

Umjetnička galerija CaixaForum u Madridu organizirala je veliku retrospektivnu izložbu francuskog slikara 19. stoljeća Eugenea Delacroixa. To je po mnogima najvažnija izložba posvećenu tome umjetniku u gotovo pola stoljeća.

 

Izložba, ostvarena u suradnji s pariškim muzejom Louvre, obuhvaća oko 130 slika iz brojnih javnih i privatnih kolekcija iz Europe i SAD-a, među kojima su one londonske Nacionalne galerije i newyorškog muzeja Metropolitan.

 

Zbog inovativna pristupa žanru, formatu i tehnikama slikanja koji plastičnim vrijednostima poput svjetla, boje i teksture daje prednost pred samom temom, Delacroixa se smatra slikarom koji je svojim stvaralaštvom nagovijestio impresionizam.

 

Izložba je kronološki podijeljena na tri stvaralačka razdoblja, a obuhvaća neke od umjetnikovih najpoznatijih slika poput "Grčka umire na ruševinama Missolonghija" (1826.), te pripremne skice za slavnu Delacroixovu sliku "Sardanapalova smrt" (1827.) i "Alžirke" (1834.).

 

Slikar velikih kompozicija u kojima je prikazivao povijesne i suvremene dramske momente, Eugene Delacroix (1798.-1863.) jedan je od najistaknutijih slikara romantizma. Najpoznatiji je po slici "Sloboda predvodi narod" (1830.), remek-djelu romantizma inspiranom Srpanjskom revolucijom 1830. u Francuskoj protiv bourbonskog kralja Karla X.

 

Zbog inovativna pristupa žanru, formatu i tehnikama slikanja koji plastičnim vrijednostima poput svjetla, boje i teksture daje prednost pred samom temom, Delacroixa se smatra slikarom koji je svojim stvaralaštvom nagovijestio impresionizam.

 

Galerija CaixaForum moderna je galerija u središtu Madrida koja se bavi umjetnošću postmodernizma, ali također organizira i retrospektive umjetnika iz ranijih razdoblja te je danas jedan od najposjećenijih muzeja u tome gradu.

 

Sagradili su je 2007. slavni švicarski arhitekti Herzog & de Meuron te je i sama zgrada galerije zasebno umjetničko djelo nastalo interpolacijom stare industrijske zgrade i moderne arhitekture, u kombinaciji s ogromnom zelenom biljnom instalacijom na zidu susjedne kuće, kojoj je autor poznati francuski botaničar Patrick Blanc.

 

Izložba je otvorena do 15. siječnja 2012., nakon čega seli u Barcelonu

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

barcelona, španjolska