A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/linic-dalic-nova-tv-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

LINIĆ: Kad preuzmemo vlast, pozvat ćemo MMF! DALIĆ: Hrvatskoj ne treba MMF! | Politika+
Hrvatska

SUČELJAVANJE: LINIĆ: Kad preuzmemo vlast, pozvat ćemo MMF! DALIĆ: Hrvatskoj ne treba MMF!

Dalić: Neće biti novih poreza Linić: Jedne poreze zamijenit ćemo drugima.

Piše: PolitikaPlus/Dnevnik.hr

- 2012. je godina kada će vjerojatno biti potrebno pregovarati i koristiti sredstva MMF-a. MMF je ipak daleko manja kamata nego što će Hrvatska moći dobiti na vanjskom tržištu. Ekonomski interes je taj koji jasno treba znati i ne trebamo se plašiti MMF-a. Da bi mogli dobiti jeftina sredstva i ostaviti sredstva za investicije, rekao je Slavko Linić, ekonomski strateg SDP-a u sučeljavanju sa HDZ-ovom ministricom financija, Martinom Dalić, u Dnevniku NoveTV.

Martina Dalić ja pak ostala čvrsto pri tome da nam to ne treba.

- Hrvatska je država kojoj ne treba Međunarodni monetarni fond. Nama zato MMF ne treba niti kao alibi niti kao izgovor za odlučivanje... Sredstva MMF-a nisu izvori financiranja proračuna. To su sredstva za jačanje rezervi koje drži naša centralna banka, podsjetila je Dalić.

Dalić smatra da bi nametanje novih poreza značilo nametanje novih troškova hrvatskim građanima, dok Linić najavljuje smanjivanje poreznog operećenja, između ostalog skidanjem osam posto zdravstvenog doprinosa iz plaće.

- MMF je financijska institucija, a Vlada je odgovara za svoje ekonomske mjere. Programi MMF-a su se promijenili, znamo da su najveći problemi država ogromni deficiti i danas se sredstva MMF-a i za sređivanje stvari u proračunu i za deficite koristiti, odgovorio je Linić.

Na pitanje o tome kakva će biti politika nakon izbora krediti, privatizacija ili će država manje trošiti, Dalić odgovara da će država će manje trošiti, jer smo ovaj princip smanjivanja rashoda već proveli u ovoj godini i na taj način ostvarili uštedu od četiri milijarde kuna. Linić pak ističe prodaju i privatizaciju određenih imovina, kako bi se imovina stavila u funkciju, jer postoji ogromna imovina koja može služiti za otvaranje novih radnih mjesta.

- Naš problem u Hrvatskoj je da imamo previše mrtvih kapitala. Nema veće štete za Hrvatsku nego kad imamo imovinu koju nitko ne koristi, gdje se bojimo ući u bilo kakve transakcije i kontrolirati što se radi – da li se time otvaraju radna mjesta, da li se time povećava društveni proizvod, upozorava Linić.
Povećanje PDV-a?

Oboje su se složili da od povećanja PDV-a ne može biti koristi. Linićipak najavljuje promjenu porezne politike.

- Zamjena poreza i uvođenje imovinskog poreza. Ako stanujete u svom stanu, neće plaćati komunalnu naknadu nego porez na imovinu, ako imate tri stana, za ona druga dva stana koja eventualno ne koristite za iznajmljivanje, platiti ćete veći porez, najavljuje Linić, a na primjedbu martine Dalić da je porez na imovinu zapravo porez na kuće i vikendice naših umirovljenika, Linić odgovara da nisu umirovljenici koji imaju tri ili četiri stana, a doprinose koji trebaju služiti socijalnoj politici i zdravstvenoj politici ipak trebaju dati oni koji su bogatiji.

Dalić smatra da bi nametanje novih poreza značilo nametanje novih troškova hrvatskim građanima, dok Linić najavljuje smanjivanje poreznog operećenja, između ostalog skidanjem osam posto zdravstvenog doprinosa iz plaće. To znači, kako on kaže, da ćemo biti konkurentniji, da ćemo moći prodavati proizvode van, da ćemo više zaposliti ljude.

No, Dalić upozorava da smanjiti zdravstveni doprinos za sedam posto znači uzeti deset milijardi kuna prihoda državnom proračunu, jer nema poreza na imovinu ili on mora biti strašno visok koji će nadomjestiti deset milijardi kuna.