A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/kina-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kineska proizvodnja u listopadu na najvišoj razini u pet mjeseci | Politika+
Mojbiz

IZVJEŠĆE HSBC-a: Kineska proizvodnja u listopadu na najvišoj razini u pet mjeseci

Najnoviji podaci svjedoče o tome da se Kina ne nalazi na putu oštrog usporavanja rasta.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Proizvodne aktivnosti u Kini u listopadu su dosegnule najvišu razinu u posljednjih pet mjeseci, poduprte rastom proizvodnje i narudžbi unatoč previranjima u globalnom gospodarstvu, pokazalo je izvješće britanskog HSBC-a.

Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) koji sastavlja taj britanski gigant u listopadu je tako uvećan na 51,1 bod, sa 49,9 bodova u rujnu, čime je prvi put od lipnja premašio razinu od 50 bodova.

Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova upućuju na rast aktivnosti, dok one ispod te razine svjedoče o njihovom padu. Konačni PMI za listopad trebao bi biti objavljen 1. studenoga.

Glavni ekonomist HSBC-a Qu Hongpin kazao je da najnoviji podaci svjedoče o tome da se Kina ne nalazi na putu oštrog usporavanja rasta, unatoč usporavanju rasta izvoza i strožim uvjetima kreditiranja čiji je cilj obuzdavanje inflacije.

"Zahvaljujuči rastu novih narudžbi i proizvodnje indeks PMI u listopadu se ponovno vratio u područje rasta, čime se naznačuje solidan početak proizvodnih aktivnosti u četvrtom tromjesečju", kazao je glavni bančin ekonomist u priopćenju.

Izvješće HSBC-a također ukazuje na sporiji rast ulaznih troškova, što svjedoči o mogućem učinku poteza koje kineska vlada poduzima u cilju obuzdavanja inflacije.

Potrošačke cijene u Kini u rujnu su bile za 6,1 posto više u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, tek blago usporivši rast na godišnjoj razini u usporedbi s 6,2 posto koliko je njihov rast iznosio u kolovozu. Značajnije je ipak usporio njihov rast u odnosu na srpanj kada su cijene na godišnjoj razini porasle za 6,5 posto, po najvišoj stopi u posljednje tri godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Qu Hongpin, HSBC, kina, pmi