Burze

DNEVNA NAJAVA: Zagrebačka burza: Vijesti iz eurozone mogle bi unijeti dašak optimizma

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Piše: PolitikaPlus/Hina


„Na domaćem tržištu ovoga tjedna očekujem nešto veću aktivnost investitora, a razlog tome su prvi poslovni rezultati za treće ovogodišnje tromjesečje domaćih kompanija. Ericsson Nikola Tesla i Atlantic grupa najavili su njihovu objavu za 27. listopada, a HT, Petrokemija i Institut IGH dan kasnije, 28. listopada. Danas, pak, očekujem stagnaciju indeksa uz pozitivni predznak jer vjerujem da će dobre vijesti iz Europe unijeti barem malo optimizma na domaće tržište“

Ohrabrujuće vijesti iz eurozone mogle bi danas unijeti malo optimizma i na Zagrebačku burzu, dok se nešto življa aktivnost investitora očekuje prema kraju tjedna, kada će započeti sezona objave poslovnih izvješća domaćih kompanija.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast. Crobex indeks pao je prošloga tjedna za 1,14 posto, na 1.802 boda, a Crobex10 za 1,46 posto, na 992 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 47,07 milijuna kuna, što je otprilike 32 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

„Prošli tjedan na domaćem tržištu započeo je novim padom cijena dionica uslijed loših vijesti koje su pristizale s najvažnijih svjetskih burzi, dok je kraj tjedna obilježila stagnacija Crobexa, uz izuzetno nizak obujam trgovanja“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Takvo ponašanje investitora uzrokovano je nizom činjenica, kao što su približavanje objave poslovnih rezultata domaćih kompanija za treće tromjesečje te parlamentarnih izbora koji uvijek unose neizvjesnost na tržište, pojašnjava Perić.

„Zbog toga domaći investitori još uvijek nisu spremni donositi značajnije investicijske odluke“, ističe Perić.

Najveći promet ostvaren je protekloga tjedna dionicom HT-a, 11,6 milijuna kuna. Cijena joj je ostalo gotovo nepromijenjena na 248 kuna.

Slijedi dionica Belja, s prometom od 3,4 milijuna kuna i skokom cijene za 12,73 posto, na 96,95 kuna.

Veća pozornost investitora za dionicu Belja, tvrtke u sklopu koncerna Agrokor, djelomično je posljedica zajedničke ponude tog koncerna i svjetskih financijskih institucija za kupnju 52,2 posto dionica Mercatora.

Znatniji pad cijena zabilježio je, pak, građevinski sektor. Cijena dionice Ingre pala je za 8,8 posto, Instituta IGH za 5,7, a Dalekovoda za 6,5 posto.

To ne iznenađuje, s obzirom da makroekonomski pokazatelji i nadalje ukazuju na pad aktivnosti u tom sektoru. Državni zavod za statistiku objavio je, naime, da je fizički obujam građevinskih radova u kolovozu pao za 11,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Kolovoz je tako 29. uzastopni mjesec u kojem je fizički obujam građevinskih radova pao na godišnjoj razini. A dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija, pozitivni makroekonomski podaci, posebice optimizam ulagača uoči samita Europske unije potaknuli su prošloga tjedna, već trećega zaredom, rast cijena dionica na svjetskim burzama.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,3, a S&P 500 indeks 1,1 posto.

U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti i nastavak sezone objave poslovnih rezultata kompanija. Među ostalim, očekuju se kvartalna izvješća industrijskih divova, kao što su Boeing, Caterpillar i Procter & Gamble.

Po podacima Reutersa, od 133 kompanije iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 68 posto svojim je rezultatima nadmašilo očekivanja analitičara.

„Na domaćem tržištu ovoga tjedna očekujem nešto veću aktivnost investitora, a razlog tome su prvi poslovni rezultati za treće ovogodišnje tromjesečje domaćih kompanija. Ericsson Nikola Tesla i Atlantic grupa najavili su njihovu objavu za 27. listopada, a HT, Petrokemija i Institut IGH dan kasnije, 28. listopada. Danas, pak, očekujem stagnaciju indeksa uz pozitivni predznak jer vjerujem da će dobre vijesti iz Europe unijeti barem malo optimizma na domaće tržište“, smatra Perić.

Naime, na summitu u Bruxellesu čelnici eurozone dogovorili su u nedjelju obrise strategije za rješavanje dužničke krize, a konkretne odluke donijet će na novom samitu u srijedu. Te vijesti rezultirale su jutros snažnim rastom cijena na azijskim burzama.

I europska su tržišta ojačala na početku današnjeg trgovanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŽARAN PERIĆ, CROBEX, BELJE, ZAGTEBAČKA BURZA