Burze

PODNE NA BURZI: Burza: Tržište nema snage pratiti pozitivna zbivanja u svijetu

„Dan prolazi bez važnijih korporativnih vijesti, a i likvidnost je prilično skromna, tako da domaće tržište nema snage pratiti pozitivna kretanja na svjetskim burzama.“

Piše: PolitikaPlus/Hina

Indeksi Zagrebačke burze danas su blago oslabili, jer zbog niske likvidnosti i izostanka važnijih korporativnih vijesti tržište nema snage pratiti pozitivna kretanja na svjetskim burzama.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,43 posto, na 1.794 boda, a Crobex10 0,61 posto, na 986 bodova.

„Dan prolazi bez važnijih korporativnih vijesti, a i likvidnost je prilično skromna, tako da domaće tržište nema snage pratiti pozitivna kretanja na svjetskim burzama.“

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 3 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego u petak u ovo doba.

„Dan prolazi bez važnijih korporativnih vijesti, a i likvidnost je prilično skromna, tako da domaće tržište nema snage pratiti pozitivna kretanja na svjetskim burzama“ ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische bank.

U najvećem fokusu investitora dionica je Belja, zasad jedina s milijunskim prometom. Cijena joj je skočila 6,89 posto, na 100,8 kuna.

„U nešto većem fokusu investitora dionica je Belja, najvjerojatnije zbog prošlotjedne neobvezujuće ponude koncerna Agrokor za preuzimanje 52,2 posto udjela u slovenskom Mercatoru“, dodaje Špoljar.

Slijedi dionica HT-a, sa svega 440.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,19 posto.

Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 3,23 posto ističe se dionica Petrokemije. Slijedi dionica AD Plastika, s rastom cijene za 1,88 posto, te Ericssona Nikole Tesle 0,86 posto.

Većina ostalih dionica bilježi pad cijene.

Na europskim burzama, pak, cijene dionica rastu, jer se ulagači nadaju da će europski lideri do srijede usuglasiti rješenja za suzbijanje dužničke krize. Trenutno su pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX porasli između 0,3 i 0,9 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

belje, Davor Špoljar, zagrebačka burza, agrokor, mercator