A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/baiburg-koruska-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predstavljena austrijska knjiga o stradanju na Bleiburškom polju | Politika+
Kultura

RATNI ZLOČINI: Predstavljena austrijska knjiga o stradanju na Bleiburškom polju

Partizansko nasilje u Koruškoj na primjeru antikominusičkih izbjeglica u svibnju 1945

Piše: Politikaplus/Hina

 

"Ova knjiga je unutar austrijskoga znanstvenoga sustava početak ozbiljnijih istraživanja bleiburških žrtava, stradalih na temelju kršenja haaških i ženevskih konvencija."

Knjiga austrijskoga povjesničara Floriana Thomasa Rulitza "Die Tragoedie von Bleiburg und Viktring - Partisanengewalt in Kaernter am Beispiel der antikomunistischen Fluechtlinge im Mai 1945" (Tragedija u Bleiburgu i Viktringu - Partizansko nasilje u Koruškoj na primjeru antikomunističkih izbjeglica u svibnju 1945.) predstavljena je u Europskom domu u Zagrebu.

 

O knjizi su govorili povjesničar Josip Jurčević, ravnatelj nakladničke kuće Mohorjeva Hermagoras iz Klagenfurta Hanzi Filipič te autor knjige Florian Thomas Rulitz. Jurčević smatra kako knjiga otvara više dimenzija bleiburške tragedije, u kojoj su masovno smicani izbjeglice i ratni zarobljenici. U masovnim pokoljima nad hrvatskim i slovenskim izbjeglicama sudjelovali su, unatoč političkim oprekama, britanske snage i komunistička jugoslavenska vojska, napomenuo je dodavši kako su britanske snage sudjelovale u lovu na izbjeglice te ih onda izručivale na milost i nemilost partizanskim snagama.

 

Ocijenio je kako je knjiga unutar austrijskoga znanstvenoga sustava početak ozbiljnijih istraživanja bleiburških žrtava, stradalih na temelju kršenja haaških i ženevskih konvecija.

 

Po Rulitzovim riječima partizani su i na austrijskom državnom teritoriju počinili velik broj pokolja nad hrvatskim i slovenskim antikomunističkim izbjeglicama. "Na klagenfurtskim pregovorima 15., 19. i 20. svibnja 1945. pregovaralo se o izručenju izbjeglica za povlačenje jugoslavenskih partizana iz Koruške, rekao je dodavši kako se stoga može reći kako su antikomunistički izbjeglice svojim životima morali platiti i opstanak južne Koruške u Austriji.

Govoreći o prešućivanju masovnih zločina Rulitz je istaknuo da je Udba u Koruškoj premrežila cijeli niz institucija i medija te da su se na njezinim popisima sve do raspada Jugoslavije nalaze i austrijski državljani. 

Govoreći o prešućivanju masovnih zločina Rulitz je istaknuo kako je Udba u Koruškoj premrežila cijeli niz institucija i medija te da su se na njezinim popisima sve do raspada Jugoslavije nalaze i austrijski državljani. Ocijenio je da neki još imaju utjecaj na javne institucije, među kojima i na Sveučilište u Klagenfurtu. Hanzi Filipič podsjetio je kako se njegova nakladna kuća, utemeljena 1951. bavila tiskanjem literature koja je progovarala o komunističkim zločinima. "

Kad je jednu takvu knjigu kod nas 1974. nabavio slovenski književnik Drago Jančar, nakon povratka u Sloveniju završio je u zatvoru", rekao je.

 

"Die Tragoedie von Bleiburg und Viktring - Partisanengewalt in Kaernter am Beispiel der antikomunistischen Fluechtlinge im Mai 1945"(Tragedija u Bleiburgu i Viktringu - Partizansko nasilje u Koruškoj na primjeru antikominusičkih izbjeglica u svibnju 1945.) (420 str.) podijeljena je na 13 poglavlja, u kojima autor nakon uvodnih dijelova o ratnom stanju na području bivše Jugoslavije od 1941. do 1945. piše o glavnim smjerovima povlačenja izbjeglica prema Koruškoj, zaustavljanju u području britanske odgovornosti te njihovu izručivanju partizanskim snagama, masovnim smaknućima i revolucionarnim metodama, teroru jugoslavenskih tajnih službi - Ozne i Udbe u Austriji te velikoj završnici jugoslavenske vojske u Koruškoj i verzijama tragedije u Bleiburgu i Viktkringu.

 

Na kraju knjige objavljeni su izvori i literatura te preslike dokumenta. Predgovore knjizi napisali su visoki povjerenik za Bosnu i Hercegovinu Valnetin Inzko te sveučilišni profesori heinz Dieter Pohl i Gerald Grimm te Jože Dežman i Josip Jurčević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip jurčević, hanzi filipič, FLORIAN THOMAS RULITZ, UDBA, RATNI ZLOČINI, BLEIBURG