Hrvatska

MEDIJSKE SPEKULACIJE: Bajić piše optužnicu protiv HDZ-a, HDZ u Saboru ruši Bajića?

Vladimir Gredelj: Ako DORH ima nešto za reći, onda to treba reći na konferenciji za medije, i ograditi se od netočnih napisa.

Piše: Ilijana Grgić

Započinje li konačan obračun HDZ-a i glavnog državnog odvjetnika? Iz službenih izvora jako je teško bilo što saznati, ali zato su tu spekulacijama uvijek skloni mediji koji su razvili nekoliko scenarija mogućih događanja, a sve potkrepljeno 'pouzdanim izvorima iz političkih i pravosudnih krugova'.

SERGEJ ABRAMOV: Borba protiv korupcije s naglaskom na čišćenje u  vlastitim redovima jedan od temelja kampanje HDZ-a i Bajićeva smjena ne bi bila dosljedna toj priči.

Mediji već tjednima spekuliraju da je Bajić već napisao optužnicu protiv HDZ-a, ali da mu stranka na vlasti planira uzvratiti potkraj tjedna, kada bi prije raspuštanja Sabora na dnevni red trebalo doći Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2010., A onda bi se otvorila rasprava, kritike bi krenule pa, a neki teoretiziraju - čak i moguća smjena Bajića, iako je malo vjerojatno da ima dovoljno vremena za takvu proceduru, a nije bilo ni uobičajenih probnih balona kad se namjerava napraviti nešto tako krupno, osim ako pod tim ne podrazumijevamo upravo navedene napise u medijima.

Koliko bi takav potez vladajuće stranke, u trenutku kad je Sabor pred sraspuštanjem, a izborna kampanja sam o što nije (i službeno počela) - uopće imao smisla?

ŽARKO PUHOVSKI: Mislim da se ne događa obračun Bajić-HDZ.

- Ne vidim smisla u tome da bi HDZ, smijenio državnog odvjetnika Mladena Bajića. Borba protiv korupcije s naglaskom na čišćenje u  vlastitim redovima jedan od temelja kampanje HDZ-a i Bajićeva smjena ne bi bila dosljedna toj priči, komentar je Sergeja Abramova, novinara Novog lista koji već dugi niz godina prati hrvatsko pravosuđe, na pitanje o eventualnom neprihvaćanju Bajićevog izvješća.

Bajićeve uspjehe HDZ i vlada Jadranke Kosor uvijek interpretiraju i kao vladine uspjehe. Upravo ga  je Jadranka Kosor dolaskom na funkciju predložila i za treći mandat, i upravo u tom razdoblju istrage protiv korupcije dobile su najveći zamah. Udarac na Bajića značio bi priznanje da je do toga došlo usprkos, a ne zahvaljujući dolasku Jadranke Kosor na mjesto predsjednice vlade.

Abramov svakako nije jedini kojemu takav scenarij ne zvuči uvjerljivo.

 

- Mislim da se ne događa obračun Bajić-HDZ, njegova aktivnost se u ovom slučaju stranački interpretira, no ne vjerujem da će se to dogoditi sada prije raspuštanja sabora, jer kad bi se to dogodilo, onda bi to bila politička odluka, istaknut će politički analitičar Žarko Puhovski.

VLADIMIR GREDELJ: Ako državno odvjetništvo ima nešto za reći, onda to treba reći na konferenciji za tisak, pa i ako je to netočno i ako to novinari izmišljaju, DORH bi se morao oglasiti i ograditi od takvog pisanja.

Ali i to ipak nije sve, kako bi rekli u TV prodaji. Drugi dnevni list, također donosi priču 'iz pouzdanih izvora', prema kojoj će USKOK, ako bude i službeno razgovarao s premijerkom u vezi repova koji se vuku u vezi afere Sanader i te moguće optužnice protiv HDZ-a to svakako napraviti prije održavanja parlamentarnih izbora, što znači da bi HDZ-ova kampanja mogla biti dodatno opterećena u medijima i javnosti. List navodi dao tu informaciju doznaje iz izvora bliskih istražiteljskom timu.

 

- U vezi same mogućnost podizanja optužbi protiv HDZ-a,  obratio bih pažnju na činjenicu da je USKOK tražio dodatno vještačenje nad gotovinskim isplatama Branke Pavošević članovima vladajuće stanke, a kojima je, prema pisanju Vjesnika, državni proračun oštećen za 1,7 milijuna kuna. Ako to nije dovoljno da pokaže u kojem smjeru ide Uskokova istraga glede Fimi Medie, ne znam što je, napominje Abramov.

 

U HDZ-u su pak nezadovoljni ovakvim medijskim objavljivanjem detalja pravosudnih procesa koji bi u ovoj fazi trebali biti tajni. Ovakvo curenje informacija nije dobro za cjelokupn društvo, ističe odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj, kojemu je prošlog tjedna Mladen Bajić javno dao za pravo kad je rekao da optužnica protiv HDZ-a još uvijek ne postoji.

"Treba li u Hrvatskoj tajnost u Kaznenom postupku?  Ako ne treba - pa skinimo je!"

- Ako državno odvjetništvo ima nešto za reći, onda to treba reći na konferenciji za tisak, pa i ako je to netočno i ako to novinari izmišljaju, DORH bi se morao oglasiti i ograditi od takvog pisanja. DORH bi trebao provesti internu istragu, tko to dila informacijama, da li i tko ih dila, jer ne vjerujemo da su te informacije stigle iz Vrhovnog ili Ustavnog suda. Po meni, to nije samo interes HDZ-a, nego je to opće pitanje, ističe Gredelj te ponovno postavlja pitanje tajnosti kaznenog postupka.

- Treba li u Hrvatskoj tajnost u Kaznenom postupku?  Ako ne treba - pa skinimo je! Jer ovako smo u puno goroj situaciji, upozorava Gredelj te dodaje da je na razini društva problem druge naravi.

- U sustavu vrijednosti mi smo svi govorimo kako smo kao izašli iz komunizma, ali komunizam nije izašao iz nas, uvjeren je Gredelj. I Žarko Puhovski slaže se da bi u DORH-u i USKOK-u trebalo provesti internu istragu zbog curenja informacija.

- Hoće li HDZ odgovarati zbog eventualnih financijskih malverzacija, to će se vidjeti, ali moja je procjena da ako će se to i dogoditi, bit će to tek za nekoliko mjeseci, i to iz sadržajnih razloga - zbog obima Fimi medije, ali nikako prije izbora, zaključuje Puhovski.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vladimir gredelj, žarko puhovski, sergej abramov, hdz, dorh, mladen bajić, uskok