A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-milanovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Istraživanje: Gotovo dvostruka prednost Kukuriku koalicije! | Politika+
Hrvatska

IZBORI: Istraživanje: Gotovo dvostruka prednost Kukuriku koalicije!

Oporbena koalicija u ovom trenutku ima 38,8 potpore birača, dok je HDZ-u pripalo 20,3 posto.

Piše: PolitikaPlus

Kukuriku koalicija izbornu utrku započinje s gotovo 20 posto prednosti u odnosu na HDZ, pokazuju rezultati redovitog terenskog istraživanja koje za Dnevnik Nove TV provodi Ipsos Puls.

 

>> Kukuriku koaliciji 77, HDZ-u najmanje u povijesti - 44 mandata

 

Istraživanje pokazuje i da je Kukuriku koalicija od kolovoza zabilježila porast od četiri posto, dok HDZ-u pretkampanja nije puno pomogla s obzirom da su je počeli i završili sa 20 posto.

Oporbena koalicija u ovom trenutku ima 38,8 potpore birača, dok je HDZ-u pripalo 20,3 posto. Istraživanje pokazuje i da je Kukuriku koalicija od kolovoza zabilježila porast od četiri posto, dok HDZ-u pretkampanja nije puno pomogla s obzirom da su je počeli i završili sa 20 posto.

HDZ je najjači u Dalmaciji (35 posto), te u Slavoniji (24 posto). No, u Slavoniji HDZ-u rezultat kvari HDSSB koji im uzima 15 posto. S druge strane, Kukuriku koalicija u Slavoniji sa 22 posto najlošije stoji, a najpopularniji su u Rijeci i Istri (60 posto).

U usporedbi s razdobljem uoči izbora 2007., razlika između ove dvije opcije sada je osjetna. Tada su HDZ i SDP bili su poravnati sa 30,3 posto, da bi u zadnjih mjesec dana HDZ porastao za četiri, a SDP za tri posto.

Što se tiče lidera, istraživanje pokazuje kako je Jadranka Kosor pokvarila imidž: sada pozitivan dojam o njoj ima 26 posto birača. To je njezin drugi najlošiji rezultat u godinu dana.

Milanovića je, pak, pozitivno ocijenilo 46 posto ispitanika, ali njegov se rejting ionako cijelu godinu kretao između 42 i 48 posto.

 

Laburisti Dragutina Leasara imaju potporu 6.3 posto birača, a HSP podržava 4.7 posto birača. Tek nešto manju potporu ima Blok umirovljenika koji na izbore izlazi zajedno s Ljubom Jurčićem, a podržava ih 4.4 posto birača.

Veliki pad bilježi HSS, kojeg podržava samo 2.5 posto birača, a HSLS je tek na 1.5 posto birača. Od njih je sa 1.6 posto tek nešto bolji HDSSB.

Ostale stranke u Hrvatskoj zajedno imaju tek 6 posto birača, od kojih je neodlučno 13 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KUKURIKU KOALICIJA, HDZ, STRANKE, ISTRAŽIVANJE