Kultura

VINO: Klaudio Jurčić treću godinu zaredom pobjednik Prvenstva sommeliera Hrvatske

Predstavljat će Hrvatsku na jednom od europskih ili svjetskih prvenstava.

Piše: PP

Klaudio Jurčić treću je godinu zaredom pobjednik Prvenstva sommeliera Hrvatske koje se protekla dva dana, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, održalo u Rovinju. Jurčić, inače sommelier restorana Baltazar i suradnik tvrtke Agrokor, u finalu je pobijedio Alenu Bročilović, sommelierku restorana Valsabbion, i Ivu Zgrablića, sommeliera tvrtke Maistra.


Pred tristotinjak okupljenih u dizajn hotelu Lone, natjecatelji su u finalu morali prikazati vještine posluživanja gostiju, slijepog prepoznavanja vina, ispravljanja vinske karte te točenja pjenušsca iz magnum boca. Jurčić će predstavljati Hrvatsku na jednom od europskih ili svjetskih prvenstava, gdje mu je cilj ući u polufinale.

"Nakon sedam nastupa na hrvatskim prvenstvima, mislim da imam dovoljno iskustva i potencijala da napravim dobar rezultat. To je za mene ulazak u polufinale."

Jurčić je i prije natjecanja najavio kako mu je ovo posljednje natjecanje te mu je motivacija za pobjedu bila tim veća.

"Ova pobjeda velika je motivacija za nastup na europskom ili svjetskom prvenstvu. Nakon sedam nastupa na hrvatskim prvenstvima, mislim da imam dovoljno iskustva i potencijala da napravim dobar rezultat. To je za mene ulazak u polufinale", izjavio je Jurčić.

Finalnu ceremoniju prigodnim je riječima otvorio Veljko Ostojić, predsjednik HSK, koji se osvrnuo na gotovo dvadeset godina postojanja udruženja te konstatirao kako je u tom periodu struka stekla nova znanja i vještine.

"Prije 15 godina sommelierska je profesija bila na skromnijim pozicijama. HSK je osnovan 1993. i sve ono što se događalo nakon toga svima nam može služiti na čast – postali smo respektabilno udruženje. Naši predstavnici na međunarodnim natjecanjima pokazuju sve više znanja. Somelijerska struka napreduje i možemo se bez ikakvih strahova natjecati na međunarodnoj sceni", rekao je prigodno predsjednik HSK.

"Hrvatski sommelier klub je učinio mnogo na promicanju kulture stola i vina. Da je netko prije 15 godina spomenuo kako će danas 24 najecatelja biti vrhunski obučena, vjerojatno mu nitko ne bi vjerovao. Nadam se da ćemo vas sljedeće godine vidjeti u još većem broju", dodaje Tomislav Popović, direktor tvrtke Maistra.


Petnesto Prvenstvo sommmeliera Hrvatske po prvi je put ugostio dizajn hotel Lone, gdje su se tijekom ponedjeljka održala četvrtfinalna, a tijekom utorak polufinalna natjecanja te finale.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prvenstvo somelijera hrvatske, Tomislav Popović, Veljko Ostojić, vino