Mojbiz

KUKURIKU: Radimir Čačić: O HDZ-ovim kosturima u ormaru ovisi hoćemo li zvati MMF

"A koliko je kostura, zna samo premijerka Jadranka Kosor."

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić danas je u Osijeku, na novinarski upit, izjavio kako se u izbornom programu te koalicije nigdje ne spominje Međunarodni monetarni fond, jer je gospodarski program rađen na temelju dostupnih podataka, no ako se u "ormaru" krije više "kostura" nego se prikazuje, t.j. kad se otvore papiri, stvari bi, rekao je, mogle biti i drukčije.

"Ekonomski program Kukuriku koalicije rađen je na temelju dostupnih podataka i MMF u njemu nije predviđen, što ne znači da stvari neće biti drukčije ako se u ormaru krije više kostura kakve smo otkrili 2000., a koliko ih se krije, zna premijerka Jadranka Kosor."

Ekonomski program Kukuriku koalicije rađen je na temelju dostupnih podataka i MMF u njemu nije predviđen, što ne znači da stvari neće biti drukčije ako se u ormaru krije više kostura kakve smo otkrili 2000., a koliko ih se krije, zna premijerka Jadranka Kosor, odnosno trebala bi znati, rekao je Radimir Čačić na konferenciji za novinare u stanci skupa liberala jugoistočne Europe.

Ako je stanje u državi takvo kakvim se prikazuje, "vjerujemo da možemo vlastitim snagama prevladati krizu". Čačić je ponovio da MMF nije opcija, što ne znači da neće biti drukčije kad se otvore papiri".

Iako su se mediji početkom ovog tjedna naveliko raspisali o izjavi Slavka Linića, sve je to posve u skladu s onim što su glavni gospodarski stratezi SDP-a rekli za PolitikaPlus  po predstavljanju gospodarskog programa koalicije. Slavko Linić i tada je rekao da je MMF sredstvo s kojim je Vlada Jadranke Kosor nepotrebno plašila građane te da će odgovor MMF, da ili ne, ovisi isključivo o cijeni kapitala. Branko Grčić je pak naglasio da nije moguće apriori reći da nam MMF treba ili ne, te da se o tome treba pričati tek kada se vidi stanje u kojem se nalaze javne financije.


No, to očito nije tema o kojoj u SDP-u u ovom trenutku rado spekuliraju javno, pogotovu kad iz HDZ-a slijedi automatska paljba da bi Kukuriku zvao MMF u pomoć samo zato što se boje problema ili se ne znaju s njima nositi, pa je tako predsjednik stranke Zoran Milanović bio prisiljen prisnažiti stav kojeg se drži i aktualna vlada: da MMF Hrvatskoj pri sadašnjem stanju stvari - nije potreban.

 

.......

 

.......

 


Konferencija liberala jugoistočne Europe


U Osijeku se održava konferencija liberala jugoistočne Europe o gospodarskoj i političkoj suradnji zemalja jugoistoka Europe - "Liberal Leaders Meeting of South Europe" koju treći put organizira Hrvatska narodna stranka - Liberalni demokrati (HNS) s LIBSEEN-om - Mrežom liberalnih stranaka jugoistočne Europe. Na konferenciji liberalnih demokrata jugoistočne Europe sa sjedištem u Osijeku sudjeluju izaslanici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Kosova, Crne Gore, BiH, Makedonije, Turske i Grčke. LIBSEEN - Mreža liberalnih stranaka jugoistočne Europe, u članstvu ima 14 političkih stranaka liberalne ideologoije te nekoliko nevladinih udruga vođenih liberalnom idejom, istaknula je predsjednica te mreže Vesna Pusić na koferenciji za novinare u stanci konferencije.

Kako je rekla Pusić, "LIBSEEN ima oko 140 zatupnika u nacionalnim parlamentima i 12 članova Europskog parlamenta.

Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, naglasio je da je u svom izlaganju predstavio program Kukuriku koalicije, s naglascima na gospodarski razvoj.

Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a iz Srbije, upozorio je da su gospodarski problemi zemalja u regiji istovjetni te da se izlazi mogu i moraju naći. Predstavnici Hrvatske, Srbije i Makedonije na konferenciji za novinare odgovorili su i na pitanje što misle o zakonu o ništetnosti, odnosno hoće li on utjecati na odnose u regiji, posebno Hrvatske i Srbije.

Vesna Pusić je rekla kako se u predizbornoj kampanji "u svakoj zemlji donose čudni zakoni", ocijenivši kako je taj zakon o ništetnosti štetan za razvoj suradnje u pravosuđu između dviju država". "Ako na idućim izborima pobijedi Kukuriku koalicija, taj će zakon biti ukinut", dodala je.

Predsjednik LDP-a Srbije Jovanović rekao je kako se zapravo u Srbiji "uopće ne pripisuje važnost tom zakonu", ocijenivši ga političkim pamfletom.

Ivan Velickovski, predsjednik makedonskog lLP-a, zauzeo se "za istinski put pomirenja u regiji" te naglasio kako se u njegovoj zemlji o tom zakonu ne raspravlja.
(H)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kukuriku, zoran milanović, branko grčić, slavko linić, mmf, radimir čačić