A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-sat-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Suđenje Sanaderu: Na Županijski sud stiže 200 novinara, čak i iz Kine! | Politika+
Hrvatska

SLUČAJ HYPO: Suđenje Sanaderu: Na Županijski sud stiže 200 novinara, čak i iz Kine!

Akreditaciju je zatražilo oko 200 novinara, fotoreportera i snimatelja, među kojima je i osam ekipa iz inozemstva, od BBC-a, Reutersa do kineske državne novinske agencije Xinhua.

FOTO: Ivo Sanader
Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sutra će sjesti na optuženičku klupu zagrebačkoga Županijskog suda. Prvi put će se javno suočiti i očitovati o USKOK-ovoj optužbi za ratno profiterstvo prema kojoj je sredinom 90-ih primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma Hypo banke. Proglasi li Sanadera sud krivim prijeti mu kazna od 10 godina zatvora. Postupak će voditi sudac Ivan Turudić. Optužbu zastupa zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš. Sanadera brane odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić.

Na suđenju će biti ispitano 19 svjedoka USKOK-a, a među prvima negdašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić i bivši premijer Nikica Valentić. Očekuju se i svjedočenja bivših čelnika Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera. Sud je kao dokaz prihvatio i dokumentaciju Hypo banke koju su dostavile austrijske vlasti.

Bivšeg premijera USKOK tereti da je zloporabio položaj i ovlasti 1994. i 1995., kada je pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj koja je tada zbog rata, visoke inflacije i iznimno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. U USKOK-u tvrde da se Sanader dogovorio o proviziji od sedam milijuna austrijskih šilinga, to jest 3,6 milijuna kuna, koja mu je u cijelosti isplaćena pošto je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 milijuna šilinga za kupnju i opremanje diplomatskih predstavništava.

Za suđenje Sanaderu vlada nezapamćeno zanimanje medija, posebice stranih. Od zagrebačkog Županijskog suda akreditaciju je zatražilo oko 200 novinara, fotoreportera i snimatelja, među kojima je i osam ekipa iz inozemstva, od BBC-a, Reutersa do kineske državne novinske agencije Xinhua.

Sanader je optužen i da je primio 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini. Bivšeg premijera sumnjiči se i za udruživanje za činjenje kaznenog djela u slučaju Fimi medije, odnosno za izvlačenje više od 100 milijuna kuna iz ministarstava i javnih poduzeća. Sanadera se navodno tereti da se okoristio iznosom od 28 milijuna kuna. Sumnjiči ga se i u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem. Prije nekoliko dana Sanaderu je odbijena jamčevina od čak 12,4 milijuna kuna koju su prikupili njegovi prijatelji i bivše stranačke kolege jer je njemu blokirana imovina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novinari, hypo banka, ivo sanader