A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-todoric-020.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Agrokor po prihodima prvi u Adria regiji, T-HT po neto dobiti | Politika+
Mojbiz

DELOITTE: Agrokor po prihodima prvi u Adria regiji, T-HT po neto dobiti

Među deset najvećih tvrtki nalaze se još dvije hrvatske, INA, na drugom mjestu s 3,55 milijardi eura i HEP grupa na petom mjestu.

Piše: P/H

Na Deloitteovoj listi Adria Top 100 vodećih tvrtki u Adria regiji plasirala se 31 hrvatska tvrtka, a prvu poziciju prema prošlogodišnjim prihodima od prodaje zauzela je Agrokor grupa sa 3,64 milijarde eura, dok je T- HT grupa najprofitabilnija u regiji sa neto dobiti od 251 milijun eura, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici hrvatskog ureda Deloittea.

100 najvećih regionalnih tvrtki ostvarilo je rast prihoda od 10 posto, dok su hrvatske tvrtke na listi rasle po nešto nižoj stopi rasta od 3 posto.

Agrokor je vodeći po prihodima u Adria regiji treću godinu za redom, a među deset najvećih tvrtki u toj regiji nalaze se još dvije hrvatske tvrtke, INA, na drugom mjestu s 3,55 milijardi eura i HEP grupa na petom mjestu, s 1,68 milijardi eura prihoda.

Među državama Slovenija ima najveći broj predstavnika, njih 36, a poslije Hrvatske po broju tvrtki slijedi Srbija s 19 tvrtki, BiH s osam, Makedonija sa četiri te Crna Gora sa dvije tvrtke.

Ukupno gledano, 100 najvećih regionalnih tvrtki ostvarilo je rast prihoda od 10 posto, dok su hrvatske tvrtke na listi rasle po nešto nižoj stopi rasta od 3 posto. Dvije trećine tvrtki na listi ostvarilo je rast prihoda i rast dobiti, dok je u Hrvatskoj to slučaj s 45 posto tvrtki.

Najveći porast prihoda, od 26 posto, u Adria regiji ostvarile su proizvodne tvrtke, koje je u 2009. snažno pogodila kriza, te su tada imale pad prihoda od 24 posto. Ovaj rast u biti predstavlja oporavak proizvodnog sektora.

Listom dominiraju tvrtke iz sektora robe široke potrošnje i energetskog sektora, koji svaki zauzima četvrtinu liste, dok sektoru proizvodnje pripada 23 posto tvrtki s liste.

Kod hrvatskih tvrtki dominacija potrošačkog sektora još je snažnija, jer 42 posto hrvatskih tvrtki pripada tom sektoru, ističe Dražen Nimčević, direktor u Odjelu za porezno savjetovanje Deloittea.

Iz ovog sektora, osim Agrokora, među prvih 40 tvrtki još su se plasirale i Podravka (27. mjesto, s 483 milijuna eura), Adris grupa (37. mjesto, s 383 milijuna eura) i Vindija grupa (38. mjesto s 380 milijuna eura).

Na listu deset vodećih tvrtki u Adria regiji prema neto profitu dominiraju telekomunikacijske i energetske tvrtke, a među 10 najuspješnijih tvrtki prema neto dobiti plasiralo se čak pet hrvatskih tvrtki, uz prvu T-HT grupu tu su još HEP grupa, INA, Pliva i Vipnet.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

INA, AGROKOR, deloitte, Dražen Nimčević, HEP