A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-mudrinic-201.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HT: Neto dobit stagnirala, prihodi pali 3,6 posto | Politika+
IT

POSLOVNI REZULTATI: HT: Neto dobit stagnirala, prihodi pali 3,6 posto

EBITDA se smanjila za 2,1 posto na 2,8 milijardi kuna, dok je marža porasla s lanjskih 45,2 na 46 posto.

Piše: P/H


"Vlada Republike Hrvatske predložila je ukidanje naknade od 6 posto na usluge u pokretnim mrežama, što bi vjerujemo trebalo imati pozitivan učinak na hrvatski telekomunikacijski sektor. Međutim, postojeći regulatorni okvir i dalje odgađa ulaganja u komunikacijsku/optičku infrastrukturu sljedeće generacije koja bi pomogla poticanju gospodarskog rasta u Hrvatskoj"

Recesija i posebni porez izazvali su pad prihoda T-Hrvatskih telekomunikacija u prvih devet mjeseci ove godine, dok je neto dobit ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju danas objavljeni poslovni rezultati te kompanije.

U prvih devet mjeseci neto dobit HT-a iznosila je 1,483 milijarde kuna, i bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ukupni prihod kompanije iznosio je 6,092 milijarde kuna, što je 3,6 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

Doprinos Combisa u tome je razdoblju dosegnuo 281 milijun kuna, što je 171 milijun više nego u istom lanjskom razdoblju. U izvješću se navodi da su prihodi HT-a manji za 7,6 posto u odnosu na lani ako se isključi doprinos Combisa i priznavanje prihoda nakon promjene vijeka trajanja odnosa s korisnikom, što ima pozitivni doprinos na prihode od 73 milijuna kuna.

EBITDA se smanjila za 2,1 posto na 2,8 milijardi kuna, dok je marža porasla s lanjskih 45,2 na 46 posto.

"T-HT je u teškim gospodarskim prilikama još jednom postigao solidne rezultate uz prihode manje za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nastavili smo provoditi čvrsto upravljanje troškovima te smo iskazali solidnu maržu EBITDA-e, pri čemu je Combis, pružatelj ICT usluga, dao pozitivan doprinos našem poslovanju. Usprkos daljnjim regulatornim pritiscima i intenzivnom tržišnom natjecanju u svim područjima, zadržali smo vodeći položaj u svim segmentima poslovanja“, izjavio je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor HT-a.

Učinak naknade od 6 posto na usluge u pokretnim mrežama u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 113 milijuna kuna, što je 11 milijuna manje nego u istom lanjskom razdoblju, stoji u izvješću HT-a.

"Vlada Republike Hrvatske predložila je ukidanje naknade od 6 posto na usluge u pokretnim mrežama, što bi vjerujemo trebalo imati pozitivan učinak na hrvatski telekomunikacijski sektor. Međutim, postojeći regulatorni okvir i dalje odgađa ulaganja u komunikacijsku/optičku infrastrukturu sljedeće generacije koja bi pomogla poticanju gospodarskog rasta u Hrvatskoj", dodao je Mudrinić.

Priopćeno je i da je T-HT razmatrao nastavak sudjelovanja u postupku privatizacije kosovske telekomunikacijske tvrtke PTK. Prema nepotvrđenim medijskim izvješćima, kosovska je vlada obustavila postupak te će pravovremeno najaviti novi.

Međutim, T-HT nije primio nikakvu službenu obavijest o tome, navodi se u izvješću HT-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HT, IVICA MUDRINIĆ, TELEKOMUNIKACIJE, TELEKOMI, OPERATERI