A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kukuriku-vlada-ilustracija-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

EKSKLUZIVNO Svi Milanovićevi ljudi: Tko će sve biti članovi vlade Kukuriku koalicije | Politika+
Hrvatska

OTKRIVAMO: EKSKLUZIVNO Svi Milanovićevi ljudi: Tko će sve biti članovi vlade Kukuriku koalicije

Potpredsjednici Opačić, Mimica i Čačić (ministar gospodarstva).

Piše: Dražen Klarić

Uvjerljiva pobjeda Kukuriku koalicije Zoranu Milanoviću će omogućiti da sam, bez potpore drugih stranaka, sastavi novu Vladu. Prema informacijama s kojima raspolaže PolitikaPlus, doći će i do nekih promjena unutar same organizacije rada Vlade kao i broja ministarstava. Prvi suradnici novom premijeru Zoranu Milanoviću trebali bi bit potpredsjednici Vlade - Milanka Opačić, Radimir Čačić i Neven Mimica.


....UŽI KABINET


PREDSJEDNIK VLADE

Zoran Milanović
(SDP)
-
POTPREDSJEDNICI VLADE

Neven Mimica
(SDP)


Radimir Čačić
(HNS)


Milanka Opačić

(SDP)

MINISTAR GOSPODARSTVA
Radimir Čačić

MINISTAR FINANCIJA

Slavko Linić
(SDP)

MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA

Vesna Pusić
(HNS)

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Ranko Ostojić
(SDP)

MINISTAR OBRANE

Mirando Mrsić
(SDP)

MINISTAR PRAVOSUĐA
? 


 

 

 

Čelnik HNS-a Radimir Čačić zauzet će ključnu funkciju što se tiče gospodarstva, sličnu onoj koju je imao nekadašnji Sanaderov potpredsjednik Damir Polančec. To znači da će Čačić osim potpredsjedničke funkcije za gospodarstvo nositi i onu ministra gospodarstva, a u tome ga može omesti jedino eventualni loš ishod suđenja zbog prometne nesreće u Mađarskoj.


Unatoč nekoliko razmimoilaženja na relaciji Milanović-Linić, najprije oko ostanka Milanovića na vrhu SDP-a u slučaju preuzimanja vlasti i poziva MMF-u, Linić i dalje uživa povjerenje predsjednika SDP-a i koalicijskih partnera, te će kao ministar financija s Čačićem činiti najuži gospodarski tim nove Vlade. Drugi potpredsjednik Vlade biti će Neven Mimica koji bi bio zadužen za unutrašnju i vanjsku politiku, te EU integracije.


Slavko Linić i dalje uživa povjerenje predsjednika SDP-a i koalicijskih partnera. To znači da će  on zajedno s Čačićem krojiti gospodarsku politiku nove Vlade.

Treći gospodarski strateg nove vlasti, Branko Grčić, u novoj bi raspodjeli snaga u Banskim dvorima trebao zauzeti mjesto ministra regionalnog razvoja.

Milanka Opačić također će biti i potpredsjednica Vlade, ali i ministrica rada i socijalne skrbi od kojeg će se odvojiti ministarstvo branitelja.

Kako sada stvari stoje, na čelu ministarstva branitelja bit će saborski zastupnik SDP-a Ante Kotromanović.

Ministarstvo vanjskih poslova, posve očekivano, pripalo je čelnici HNS-a Vesni Pusić, dok je drugi koalicijski partner, IDS, dobio ministarstvo turizma na čijem će čelu biti dugogodišnji uspješni turistički djelatnik Veljko Ostojić. U Vladi će biti čak tri Ostojića. U ministarstvo unutrašnjih poslova vraća se bivši ravnatelj policije u mandatu Ivice Račana, Ranko Ostojić, dok će uvaženi zagrebački liječnik Rajko Ostojić očekivano zasjesti u fotelju ministra zdravstva.

U novu Vladu će još jedan liječnik, jedan od najpopularnijih SDP-ovih političara, bivši šef kampanje aktualnog predsjednika Ive Josipovića, Mirando Mrsić, koji će preuzeti mjesto ministra obrane. Njegovo postavljanje za ministra obrane logičan je potez, s obzirom na odlične odnose sa vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga, Ivom Josipovićem.

Jedan od onih koji imaju ministarsko iskustvo, Gvozden Flego, u igri je za čelno mjesto ministarstva znanosti, kao i Neven Budak. Prema posljednim informacijama bliskima SDP-u doznajemo da se intenzivno razmišlja da se mjesto ministra kulture ponudi Nenadu Staziću, dok je u igri bila i Andrea Zlatar, koju su omeli zdravstveni problemi. U SDP-u kao ni u koaliciji, ne kriju da im je mjesto ministra poljoprivrede najteže adekvatno popuniti. Zoran Milanović će najvjerojatnije posegnuti za iskusnom saborskom zastupnicom, Dragicom Zgrebec, dok mu kolicijski partneri iz HNS-a mude Osječanina Ivana Vrdoljaka. No, potencijalni kandidat za ministra pravosuđa, kojem će se inače pripojiti i sadašnje ministarstvo uprave, još nije definiran. Kolike su šanse bivše ministrice Ingrid Antičević Marinović, ni jedan od naših izvora iz vrha SDP-a nije želio procjenjivati.

Ministarstvom zaštite okoliša upravljat će saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy. Iako se u javnosti spominjalo kako bi sadašnje Kalmetino Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture trebao u slučaju pobjede preuzeti Zlatko Komadina, to još uvijek nije sigurno. Kako doznajemo, sam Komadina nije sklon ulasku u izvršnu vlast.

I dok su HNS i IDS zadovoljni ministarskim mjestima, kako doznajemo, porasli su apetiti trećeg koalicijskog partnera, Hrvatske stranke umirovljenika, koja također želi jedno ministarsko mjesto, iako bi bilo najlogičnije da HSU bude angažiran u ministarstvu u čijem su djelokrugu rada sami umirovljenici. Unatoč tome što je već sada poznat veći dio tima koji će u slučaju pobjede Kukuriku koalicije useliti u Banske dvore, Zoran Milanović očito će ekipiranje završiti tek nakon što i službeno postane izborni pobjednik.

Zanimljivo će biti vidjeti koju će funkciju preuzeti jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika SDP-a i bliski Milanovićev suradnik, koji je još u vrijeme Račanova mandata sudjelovao u izvršnoj vlasti kao pomoćnik ministra obrane - Arsen Bauk. Naravno, osim mjesta u izvršnoj vlasti ostaju i vrlo važna mjesta u Saboru.

Tko će biti predsjednik Sabora, tko će zasjesti u potpredsjedničke fotelje, a tko će preuzeti mjesto šefa SDP-ova parlamentarnog kluba itekako je važan posao koji stoji pred Kukuriku koalicijom. Kako stvari trenutno stoje, najviše izgleda za čelno mjesto u Saboru imaju Josip Leko i Boris Šprem.


 

 

 

 


MINISTAR REGIONALNOG RAZVOJA

Branko Grčić

MINISTRICA RADA I SOCIJALNE SKRBI
Milanka Opačić

MINISTAR BRANITELJA
Ante Kotromanović*

MINISTAR TURIZMA
Veljko Ostojić

MINISTAR PROMETA, MORA I INFRASTRUKTURE
Zlatko Komadina*

MINISTAR ZNANOSTI
Gvozden Flego ili Neven Budak

MINISTAR KULTURE
Nenad Stazić ili Andrea Zlatar

MINISTRICA POLJOPRIVREDE
Dragica Zgrebec ili Ivan Vrdoljak

MINISTRICA ZAŠTITE OKOLIŠA
Mirela Holy

-

PREDSJEDNIK SABORA
Josip Leko* ili Boris Šprem*


*Još nesigurno