A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/barack-obama-224.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Barack Obama: Nema više čekanja moramo pokrenuti gospodarstvo | Politika+
Mojbiz

VRIJEME JE ZA AKCIJU : Barack Obama: Nema više čekanja moramo pokrenuti gospodarstvo

Obamin paket mjera za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva težak je 447 milijardi dolara, ali nema potporu republikanaca.

FOTO: Barack Obama
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Američki predsjednik Barack Obama u svom tjednom obraćanju naciji, ponovno obećao da će se angažirati kako bi se ponovno pokrenulo gospodarstvo u zemlji, pri čemu je istaknuo svoj angažman na nastojanjima da se poveća broj zaposlenih u zemlji, u odnosu na intertnost Kongresa.

 

 

Obamin paket mjera za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva vrijedan je 447 milijardi dolara.

-Svima je jasno da više ne možemo čekati Kongres da obavi svoj posao. Obitelji iz srednje klase koje se već godinama bore, umorne su od čekanja - one ne mogu više čekati. Trebaju pomoć - odmah. I zato, ako neće reagirati Kongres, ja ću rekao je američki predsjednik Obama.

 

Američki Senat, u kojemu su republikanci u manjini, 11. listopada je odbacio Obamin paket mjera za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva vrijedan 447 milijardi dolara.

 

Taj prijedlog zakona, kojim se predviđaju porezne olakšice čija je svrha stvaranja novih radnih mjesta, pao je u Senatu s 50 glasova protiv. Tada je Obama izjavio kako to glasovanje nije i kraj borbe za taj zakon.

Optužio je republikance za ometanje i rekao da će raditi s vođom demokratske većine u američkom Senatu Harryjem Reidom kako bi osigurao da se o pojedinim prijedlozima u tom paketu glasuje što je prije moguće. No i prijedlog o usvajanju dijela plana vrijednog 35 milijarda dolara Senat je 20. listopada odbacio.

 

Obama je stoga osudio republikanske zastupnike, kazavši kako nisu vodili računa o potrebama Amerikanaca te da ne shvaćaju njihovu poruku. Podsjetio je na inicijative koje je poduzeo tijekom tjedna kako bi pomogao američkim obiteljima da vrate hipotekarne kredite, veteranima da pronađu zaposlenja te da se smanje troškovi studentskih kredita.

 

-Takve mjere napravit će promjene, no one ne mogu zamijeniti odvažnu akciju Kongresa koja nam je potrebna kako bismo ponovno pokrenuli tržišnu ekonomiju", rekao je Obama.

 

Obamin plan zapošljavanja uslijedio je u trenutku kada je stopa nezaposlenosti u zemlji iznosi 9,1 posto, a prisutan je i strah od mogućeg povratka recesije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

demokrati, republikanci, sad, senat, kongres