Svijet

DOKAZI: Moreno-Ocampo: ICC ima dokaze protiv Gadafijevog sina

'Imamo svjedoka koji je objasnio kako je Saif bio umiješan u planiranje napada na civile, a posebice u unajmljivanje plaćenika iz različitih zemalja i njihov prijevoz, te u pokrivanje financijskih troškova.'

FOTO: Saif al-Islam Gadafi
Piše: PolitikaPlus/Hina

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) izjavio je u nedjelju da ima "ključne dokaze" da je Saif al-Islam, sin Moamera Gadafija, bio umiješan u organiziranje napada na civile i unajmljivanje plaćenika.

 

'Imamo svjedoka koji je objasnio kako je Saif bio umiješan u planiranje napada na civile, a posebice u unajmljivanje plaćenika iz različitih zemalja i njihov prijevoz, te u pokrivanje financijskih troškova.'

Luis Moreno-Ocampo je također rekao da se sastao sa Saifom al-Islamom (39) prije nekoliko godina te da je on podržao napore ICC-a za uhićenje sudanskog predsjednika Omara al-Bašira zbog navodnog genocida i drugih zločina u Darfuru.

"Imamo svjedoka koji je objasnio kako je Saif bio umiješan u planiranje napada na civile, a posebice u unajmljivanje plaćenika iz različitih zemalja i njihov prijevoz, te u pokrivanje financijskih troškova", rekao je Moreno-Ocampo za Reuters u Pekingu gdje je nazočio jednoj akademskoj konferenciji.

Moreno-Ocampo je nakon toga rekao da ima više svjedoka, a ne samo jednog.

"Mi imamo ključne dokaze u tom slučaju, ali naravno za Saifa i dalje vrijedi presumpcija nevinosti i morat će izaći pred sud gdje će sudac odlučiti (o njegovoj krivnji)", istaknuo je.

Moreno-Ocampo je izjavio kako planira otputovati u New York kako bi izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu o radu suda u Libiji.

Saif al-Islam poručio je ICC-u da nije kriv za zločine protiv čovječnosti, a tužiteljstvo ICC-a u petak je potvrdilo da je u neformalnom kontaktu s Gadafijevim sinom, koji je izbjegao očevu sudbinu bijegom iz Sirta u libijsku pustinju. Sud je upozorio Saifa al-Islama, za kojega se misli kako želi izbjeći da ga uhvate snage prijelazne vlade koje su prošlog tjedna ubile njegova oca, da bi mogao narediti zračno presretanje ukoliko pokuša pobjeći zrakoplovom iz svog skrovišta.

Moreno-Ocampo rekao je u subotu u kratkoj izjavi novinarima da se s Gadafijem komunicira preko posrednika i da on tvrdi da je nedužan i raspituje se što će se s njime dogoditi ako bude oslobođen optužba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GADAFI, SAIF AL-ISLAM, MEĐUNARODNI KAZNENI SUD, LIBIJA