A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/near-death-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Znanstvenici: Iskustvo bliske smrti samo je plod poigravanja svijesti | Politika+
Znanost

ISTRAŽIVANJE: Znanstvenici: Iskustvo bliske smrti samo je plod poigravanja svijesti

"Naši mozgovi vrlo su uspješni u tome da nas zavaraju"

Piše: P/H

Doživljaji koji prate navodno iskustvo bliske smrti rezultat su promjena u normalnim moždanim funkcijama, tvrde britanski istraživači koji su analizirali postojeća istraživanja iz toga područja i zaključili da je iskustvo bliske smrti "samo u glavi".

Za iskustvo lebdenja znanstvenici su navodno utvrdili da se može umjetno izazvati stimuliranjem odgovarajućeg centra u mozgu, a i 'tunel svjetlosti' također se može umjetno izazvati.

Psiholozi sa sveučilišta u Edinburghu i Medicinskog istraživačkog centra u Cambridgeu kažu da su "svjetla na kraju tunela, izvantjelesna iskustva ili susreti s preminulim rođacima" tek plod igre svijesti, a ne uvid u život poslije smrti. Svi doživljaji koji prate takva iskustva mogu znanstveno objasniti odgovarajućim promjenama u radu mozga, piše BBC.

"Naši mozgovi vrlo su uspješni u tome da nas zavaraju", kaže znanstvenica Caroline Watt.

Istraživači su iskustva objasnili pokušajem mozga da da smisao neobičnim doživljajima tijekom traumatskih događaja. Istraživanja su pokazala da mnoge osobe koje su proživjele iskustvo bliske smrti zapravo i nisu bile životno ugrožene, nego su samo tako mislile.

Jedna od najčešće navođenih pojava je svijest o vlastitoj smrti, no istraživači upozoravaju da se takvo stanje pojavljuje i u drugim okolnostima te je poznato pod nazivom sindrom Cotard. Uvjerenost da je osoba mrtva tako je uočeno nakon trauma ili tijekom uznapredovalih stadija tifusa ili multiple skleroze.

Za iskustvo lebdenja znanstvenici su navodno utvrdili da se može umjetno izazvati stimuliranjem odgovarajućeg centra u mozgu, a i 'tunel svjetlosti' također se može umjetno izazvati. Primjerice o takvom doživljaju svjedoče piloti koji su u letu izloženim snažnim centrifugalnim silama, a istraživanja su pokazala da takve senzacije izaziva prekid dotoka krvi i kisika u oko.

Zaključci su objavljeni u časopisu "Trends in Cognitive Science".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraživanje, smrt