A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/computer-code-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Iza cyber napada na kemijske tvrtke stoji kineski haker, iza njega vlada? | Politika+
IT

'POISON IVY': Iza cyber napada na kemijske tvrtke stoji kineski haker, iza njega vlada?

"Svrha ovih napada je izgleda industrijska špijunaža."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Najmanje 48 kemijskih kompanija i onih koje rade u vojnoj industriji žrtve su usklađenog cyber napada čiji trag je doveo do jednog muškarca u Kini, prema novom izvješću tvrtke za proizvodnju zaštitnog softwarea za računala Symantec Corp. objavljenom u ponedjeljak.

Isti serveri upotrijebljeni u napadima na organizacije za zaštitu ljudskih prava od kraja travnja do početka svibnja i u napadima na automobilsku industriju krajem svibnja.

Računala koja pripadaju ovim tvrtkama zaražena su softwareom poznatim kao "PoisonIvy" (Otrovni bršljan) koji je upotrijebljen za krađu informacija poput konstrukcijskih dokumenata, formula i pojedinosti o procesima proizvodnje, navode iz Symanteca.

Nisu naveli o kojim se kompanijama radi, ali je rekao da uključuju brojne korporacije koje spadaju među sto najvećih američkih korporacija koje razvijaju spojeve i napredne materijale kao i tvrtke koje pomažu u proizvodnji infrastrukture za ove industrije.

Najveći dio zaraženih strojeva ima sjedište u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, rekao je Symantec, dodajući da je među žrtvama 29 kemijskih kompanija od kojih su neke razvile napredne materijale upotrijebljene u vojnim vozilima.

"Svrha ovih napada je izgleda industrijska špijunaža, sakupljanje intelektualnog vlasništva radi stjecanja konkurentske prednosti", rekao je Symantec koji ih je nazvao "Nitro" napadi.

Ovi cyber napadi su se odvijali od kraja srpnja do sredine rujna i tragovi su im vodili do računalnog sustava u Sjedinjenim Državama koje je posjedovao muškarac 20-tih godina u pokrajini Hebei u sjevernoj Kini, prema Symantecu.

Pronađeni dokazi pokazuju da su "naredbeni i kontrolni" serveri upotrijebljeni za kontrolu i prikupljanje podataka u ovoj kampanji također upotrijebljeni u napadima na organizacije za zaštitu ljudskih prava od kraja travnja do početka svibnja i u napadima na automobilsku industriju krajem svibnja, rekao je Symantec.

U Symantecu kažu da ne mogu odrediti je li muškarac osamljeni napadač, ima li direktnu ili indirektnu ulogu te hakira li ove mete za nekog drugog korisnika ili više korisnika.

Nitro kampanja je najnovija u nizu cyber napada za koje stručnjaci za informatičku sigurnost smatraju da je vjerojatno djelo hakera iza kojih stoji vlada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

symantec, poisonivy, cyber napad, industrijska špijunaža