IT

OPROŠTAJ: Zadnje riječi Stevea Jobsa: "Oh wow. Oh wow. Oh wow."

Mona Simpson opisala je zadnje trenutke svojeg brata na ovom svijetu.

Piše: PolitikaPlus

Posljednji oproštaj sa Steveom Jobsom bio je 16. listopada u jednostavnoj obiteljskoj ceremoniji u Memorijalnoj crkvi na sveučilištu Stanford. New York Times jučer je po prvi put objavio eulogiju kojom se od njega oprostila njegova sestra Mona Simpson, inače književnica i profesorica engleskog jezika u Los Angelesu, pa smo tako saznali i koje su bile zadnje riječi velikog tehnološkog vizionara.

"Ono što sam naučila iz bratove smrti je da je karakter esencijalan: Ono što je on bio je ono kako je umro."

Mona Simpson toplim riječima oprostila se o svojeg brata, govoreći i o teškim trenucima u njegovu životu, kao kad su ga izbacili iz Applea, a nije bio ni pozvan na zabavu na kojoj je bilo 500 najvažnijih menadžera i Silicijske doline, što ga je duboko povrijedilo.

Govorila je prije svega o njegovoj opsesivnoj predanosti radu, o njegovim malim i velikim životnim užicima, ali i o tome kako mu je bolest naposljetku uskratila uživanje i u najobičnijim životnim radostima.


"U utorak ujutro nazvao me da me zamoli da požurim u Palo Alto. Ton mu je bio privržen, drag, s ljubavlju, ali kao kod nekoga tko je već stavio svoju prtljagu na vozilo, već na početku svojeg puta, iako mu je bilo strašno žao što nas ostavlja."

Zamijenio je 67 bolničara dok naposljetku nije izabrao troje koji su s njim ostali do kraja. Dok je intubiran ležao u bolnici, zatražio je da mu dodaju bilježnicu, na kojoj je nacrtao držač iPad-a za bolnički krevet. Zabavljao se dizajniranjem bolničkih monitora i rentdgenske opreme.  

Iako kaže da je možda neobično reći da je smrt nekoga tko je godinama živio s rakom bila neočekivana, kaže Simpson, ona je ipak iznenadila obitelj.

"Ono što sam naučila iz bratove smrti je da je karakter esencijalan: Ono što je on bio je ono kako je umro," napisala je Mona.


"Pogledao je svoju sestru Patty, zatim dugo u svoju djecu, zatim u svoju životnu partnericu Laurene, zatim negdje preko njihovih ramena. Steveove zadnje riječi bile su: OH WOW. OH WOW. OH WOW."

"U utorak ujutro nazvao me da me zamoli da požurim u Palo Alto. Ton mu je bio privržen, drag, s ljubavlju, ali kao kod nekoga tko je već stavio svoju prtljagu na vozilo, već na početku svojeg puta, iako mu je bilo strašno žao što nas ostavlja."

Prekinula ga je u njegovom opraštanju preko telefona rekavši da je već u taksiju za zračnu luku te da sigurno stiže.

"Govorim ti sad jer se bojim da nećeš stići na vrijeme, draga."

Ipak je stigla i imala je koliko-toliko dovoljno vremena za oproštaj, kao i njegova obitelj.

Steve Jobs umro je u svojem domu nakon zastoja disanja koji je bio posljedica raka gušterače koji je tijekom posljednjih pet godina matastazirao na druge organe, navedeno je njegovoj smrtovnici.

Borio se za svaki dah, ali ne grčevito, u panici, već kontrolirano, jer je i to bio vježbao. Dok mu je disanje postajalo sve teže, doktor mu je dao 50:50 posto šansi da preživi noć.

Zadnje riječi izgovorio je nekoliko sati prije smrti, bile su jednosložne, ponovio ih je tri puta.

"Pogledao je svoju sestru Patty, zatim dugo u svoju djecu, zatim u svoju životnu partnericu Laurene, zatim negdje preko njihovih ramena. Steveove zadnje riječi bile su:

OH WOW. OH WOW. OH WOW."

Mona nije ni pokušala objasniti što je to njezin brat vidio u trenutku kad je to uskliknuo. Ne nagađajući mnogo o njegovoj viziji, možemo samo ponoviti zadnje riječi još jednog čovjeka koji je svojim tehnološkim postignućima promijenio svijet, Thomasa Alve Edisona: "It's beautiful over there. Prelijepo je tamo preko (s druge strane)"

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ipad, apple, mona simpson, steve jobs