A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/franjo-tudjman-boljkovac-manolic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Damir Kajin: Zar je Tuđman stvarao državu s komunističkim zločincem Boljkovcem?!? | Politika+
Crna kronika

RATNI ZLOČINI: Damir Kajin: Zar je Tuđman stvarao državu s komunističkim zločincem Boljkovcem?!?

"Jadno, ovo je namjera HDZ-a da si digne rejting."

FOTO: Tuđman, Boljkovac, Špegelj i Manolić sa slovenskim premijerom Drnovšekom
FOTO: Arhiv
Piše: Ilijana Grgić

Među onima koji vjeruju da je uhićenje Josipa Boljkovca potreba HDZ-a da skrene pozornost javnost s istraga o kriminalu u vladajućoj stranci nalazi se i dugogodišnji saborski zastupnik IDS-.a Damir Kajin.

"Ja ne mogu vjerovati da je jedan od osnivača HDZ-a bio partizanski zločinac Josip Boljkovac, kao što ne mogu vjerovati da se Tuđman okružio zločincima prilikom stvaranja države, da bi Tuđman postavio komunističkog zločinca na mjesto ministra unutrašnjih poslova."

- Jadno, ovo je namjera HDZ-a da si digne rejting. Ja ne mogu vjerovati da je jedan od osnivača HDZ-a bio partizanski zločinac Josip Boljkovac, kao što ne mogu vjerovati da se Tuđman okružio zločincima prilikom stvaranja države, da bi Tuđman postavio komunističkog zločinca na mjesto ministra unutrašnjih poslova. I da su neki od sadašnjih članova HDZ-a , stajali pred tim crnim zločincem i nisu ni glasa pustili, započinje ironično Damir Kajin, koji ne vjeruje da je Boljkovac imao išta s onim za što ga optužuju.

- Ja uvijek kažem, da je bilo zločina, zacijelo bilo je i ranog zločina. Ali, da se neki zločinac iz tog razdoblja mogao prošvercati u stvaranju Hrvatske, to je teško vjerovati. I zato ja vjerujem da će se Boljkovac veoma brzo vratiti kući.

"Smatramo da se Boljkovac progoni u dnevno-političke svrhe i za svaku je osudu da se institucije države stavljaju u funkciju dnevne politike. Jako je važno da se u što skorijem roku riješi je li Boljkovac kriv ili ne."

Naravno, među najnezadovoljnijim ovakvim razvojem događaja su Boljkovčevi suborci iz II svjetskog rata.


- Mogu samo reći ono što Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske odavno govori, a to je stojimo iza svake istrage, da se svaki zločin mora objektivno ispitati i utvrditi, a što se tiče Boljkovaca i tajminga, valja se nadati da je istraga bila i sinoć i preksinoć bila načisto sa dokazima, inače bi se moglo reći da se špeklulira s vrlo osjetljivim pitanjima i da je sve to iskorišteno u dnevnopolitičke svrhe, za PolitikaPlus rekao je Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.


KOMENTAR:  Skandalozni medijski cirkus Karamarka i Bajića nad 90-godišnjim starcem

Predsjednik karlovačke županijske organizacije Saveza antifašističkih boraca Mirko Miladinović izjavio je za Hinu da se jutros oko osam sati telefonom čuo s Josipom Boljkovcem koji mu je kratko rekao kako ne može razgovarati jer su kod njega u kući policajci, "prijatelji iz bivše firme".


Miladinović je u ime antifašista osudio način na koji se postupa prema Boljkovcu kao antifašistu i prvome hrvatskom ministru unutarnjih poslova jer sve predugo traje.

- Smatramo da se Boljkovac progoni u dnevno-političke svrhe i za svaku je osudu da se institucije države stavljaju u funkciju dnevne politike. Jako je važno da se u što skorijem roku riješi je li Boljkovac kriv ili ne, rekao je Miladinović te za večeras najavio sastanak predsjedništva SAB-a Karlovačke županije.

......

 

......

 


Istraga stara dvije i pol godine?


Još prije dvije i pol godine iz DORH-a su najavljivali kako policija dovršava svoj dio posla u vezi s prijavom protiv Boljkovca, koji je krajem Drugoga svjetskog rata bio šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA).

Krajem kolovoza ove godine ravnatelj policije Oliver Grbić rekao je da je kriminalističko istraživanje u završnoj fazi, na što je Boljkovac u medijima izjavio kako ne zna pojedinosti o logoru na karlovačkom području u kojem su stradavali ustaše i domobrani poslije Drugoga svjetskog rata te je ustvrdio kako se istragama protiv njega želi skrenuti pozornost s mnogo važnijih problema u Hrvatskoj. Rekao je da je bio zadužen za civilna pitanja te je odbio bilo kakvu odgovornost za ubojstva civila na karlovačkom području i za odvođenje zarobljenika iz logora Dubovca, u blizini Karlovca, koji su pogubljeni i bačeni u jame u šumi Kozjači.

Boljkovca je tada podupro i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, koji ga je posjetio u njegovoj kući i rekao kako se ne namjerava miješati u postupak, ali ga podupire kao prijatelja i prvog ministra u samostalnoj Hrvatskoj jer je, dodao je, zaslužan za mirnu tranziciju jugoslavenske policije u hrvatsku policiju.

Mesić je danas priopćio kako ga uhićenje Boljkovca nije pretjerano iznenadilo jer je aktualni ministar unutarnjih poslova u više navrata "davao izjave koje nisu ostavljale prostora sumnji u kojem će se smjeru kretati njegove aktivnosti". No, bivši predsjednik je dodao kako ga je vijest o uhićenju ipak u neku ruku šokirala jer, po njegovom mišljenju, pokazuje do koje su mjere spremne ići snage koje nameću obračun s antifašistima pod krinkom razjašnjavanja onoga što zovu komunističkim zločinima.

Bivši šef karlovačke Ozne Josip Boljkovac (89) bio je partizanski sudionik Drugoga svjetskog rata, a nakon osamostaljenja Hrvatske bio je prvi ministar unutarnjih poslova.