Burze

SVJETSKAE BURZE: Wall Street: cijene dionica porasle, Fed spreman na nove mjere

Ulagače ohrabrila poruka Feda da će poduzeti potrebne poticajne mjere ako to bude potrebno.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters
Predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je na konferenciji za novinare da se pažljivo prate događaji u Europi i ostavio je otvorenom mogućnost da središnja banka nastavi kupovati hipotekarne vrijednosne papire ako se gospodarska situacija pogorša. „Bernanke je jasno poručio da su monetarne vlasti spremne poduzeti više i da imaju alate za to.

Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrila poruka Feda da je spreman poduzeti dodatne poticajne mjere ako to bude potrebno, što je ublažilo strahovanja od posljedica europske dužničke krize.

 

 

Dow Jones indeks porastao je 178 bodova, ili 1,53 posto, na 11.836 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,61 posto, na 1.237 bodova, a Nasdaq indeks 1,27 posto, na 2.639 bodova.  Nakon redovite sjednice, čelnici Feda poručili su jučer da će rast američkog gospodarstva u iduće dvije godine vjerojatno ostati 'frustrirajuće spor'. Smanjili su procjene rasta u idućoj godini na 2,5 do 2,9 posto, dok su još nedavno očekivali rast između 3,3 i 3,7 posto. Unatoč tome, američka središnja banka ne kani zasad poduzimati nove poticajne mjere, no spremna je to učiniti kasnije ako bude potrebno.

 

Predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je na konferenciji za novinare da se pažljivo prate događaji u Europi i ostavio je otvorenom mogućnost da središnja banka nastavi kupovati hipotekarne vrijednosne papire ako se gospodarska situacija pogorša. „Bernanke je jasno poručio da su monetarne vlasti spremne poduzeti više i da imaju alate za to. Ostajemo u vrlo nestabilnoj situaciji“, kaže Tim Ghriskey, direktor u fondu Solaris Asset Management. Pozitivno je na tržište utjecao i podatak ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, da je u listopadu u privatnom sektoru zaposleno 110.000 osoba, više nego što se očekivalo. Donedavno su se ulagači plašili nove recesije u američkom gospodarstvu, no posljednji podaci pokazuju da industrija i potrošnja jačaju, što je ublažilo ta strahovanja.

 

„Nevjerojatno je koliko je tržište palo u prethodna dva dana, s obzirom da su makroekonomski podaci u SAD-u prilično dobri. To samo pokazuje koliko su ulagači psihološki poljuljani zbog grčke dužničke krize“, kaže Barry Knapp, strateg u tvrtki Barclay's Capital. A grčka dužnička kriza, ponovno razbuktana nakon što je premijer George Papandreou u ponedjeljak najavio referendum o novom paketu pomoći Europske unije, daleko je od rješenja. To je razljutilo europske lidere, koji su prošloga četvrtka usuglasili plan za suzbijanje krize, jer s referendumom provedba tog plana dolazi u pitanje.

 

Jučer su predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon razgovora s Papandeouom u Cannesu, poručili da Grčka više neće dobivati pomoć Europe dok ne prekine neizvjesnost i pristane ispuniti obveze prema eurozoni. Papandreou je, pak, najavio referendum oko 4. prosinca, dok će u petak grčki parlament glasovati o povjerenju njegovoj vladi.

 

Unatoč rastu cijena dionica, obujam trgovanja bio je jučer vrlo mršav, što pokazuje da su ulagači oprezni. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su zamijenile samo 7,4 milijarde dionica, dok je posljednjih dana, dok su cijene dionica oštro padale, obujam bio veći od 10 milijardi.

 

„Obujam je bio mršav, što pokazuje da nema povjerenja u ovaj porast cijena dionica. Tržište i dalje 100 posto pokreću makro vijesti, a vijesti iz Europe mogu ga ponovno preokrenuti“, kaže Eric Lichtenstein, direktor u tvrtki Knight Capital.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,15 posto, na 5.484 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,25 posto, na 5.965 bodova, a pariški CAC 1,38 posto, na 3.110 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene dionica, dionice, fed