Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Azijske burze pale, euro pod pritiskom

Zbog straha da bi europska dužnička kriza mogla izmaknuti kontroli cijene dionoca pale na azijskim burzama, nije ih ohrabrilo ni rast burzovnih indeksa na Wall Streetu:

Piše: PolitikaPlusHina/Reuters
Mnogi analitičari drže da je ECB jedina institucija koja ima oružje za smirivanje napetosti. Ključno pitanje na današnjoj sjednici, na kojoj se ne očekuje promjena ključnih kamatnih stopa, bit će hoće li ECB povećati svoj program kupnje državnih obveznica prezaduženih članica eurozone.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, već četvrti dan zaredom, a ulagače, koji se plaše da bi europska dužnička kriza mogla izmaknuti kontroli, nije ohrabrio ni jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

 

Cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale su jutros između 1,2 i 1,7 posto, a nešto blaže oslabili su burzovni indeksi u Australiji, Tajvanu, Maleziji i Indoneziji. Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas ne radi, dok su cijene dionica u Šangaju ojačale blagih 0,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,5 posto.

 

Nakon dva dana oštrog pada, jučer su cijene dionica na Wall Streetu porasle više od 1 posto jer je američka središnja banka ostavila otvoren prostor za daljnje labavljenje monetarne politike ako to bude potrebno. No, to nije ohrabrilo azijske ulagače. Tim više jer je S&P 500 terminski indeks trenutačno na gubitku više od 1 posto, što najavljuje pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu. Negativno na tržišta djeluje neizvjesnost u vezi dužničke krize u eurozoni, jer se ne nazire pozitivan razvoj situacije nakon što je u ponedjeljak grčki premijer George Papandreou najavio referendum o novom paketu pomoći Europske unije, koji bi mogao srušiti cijeli plan za suzbijanje dužničke krize, dogovoren prošloga četvrtka na summitu europskih lidera.

 

Jučer su predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon razgovora s Papandeouom u Cannesu, poručili da Grčka više neće dobiti ni centa pomoći iz Europe dok Atena ne odluči želi li ostati u eurozoni. Papandreou je najavio referendum oko 4. prosinca, dok će u petak  grčki parlament glasovati o povjerenju njegovoj vladi. Ako Grci, nezadovoljni mjerama proračunske štednje, na referendumu odbiju novu međunarodnu financijsku pomoć, Grčka bi mogla bankrotirati, što bi nanijelo goleme štete europskim bankama, zatalasalo globalni financijski sustav i otežalo položaj drugih prezaduženih članica eurozone. „Jasno je da je situacija loša jer su ostale članice eurozone stjerane u kut“, kaže Jeremy Friesen, strateg u Societe Generaleu.

 

U Cannes su jutros počeli stizati svjetski lideri na sastanak skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava, na kojemu će dominirati rasprava o dužničkoj krizi.

 

U Frankfurtu se, pak, danas održava redovita sjednica Europske središnje banke, prva koju će voditi novi predsjednik Mario Draghi.

 

Mnogi analitičari drže da je ECB jedina institucija koja ima oružje za smirivanje napetosti. Ključno pitanje na današnjoj sjednici, na kojoj se ne očekuje promjena ključnih kamatnih stopa, bit će hoće li ECB povećati svoj program kupnje državnih obveznica prezaduženih članica eurozone. Dok se očekuju odluke ECB-a, na valutnim je tržištima euro pod pritiskom. Jutros je njegov tečaj oslabio s jučerašnjih 1,3715 na 1,3680 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 107,30 na 106,90 jena. Tečaj dolara stabilno se, pak, kreće iznad razine od 78 jena.

 

Strahovanja da će europska dužničke kriza izazvati slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava, a time i pad globalne potražnje, pritišću cijene sirovina. Jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila oko 80 centi, na 91,60 dolara po barelu.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijska burza, dionice, svjetska tržišta, burzovni indeksi