A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/comp-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SAD optužuje Kinu i Rusiju za informatičku špijunažu | Politika+
IT

OPTUŽBE: SAD optužuje Kinu i Rusiju za informatičku špijunažu

"Kineski elementi su najaktivniji i najuporniji gospodarski špijuni na svijetu."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Kina i Rusija služe se informatičkom špijunažom kako bi krale američke trgovinske i tehnološke tajne i tako jačale vlastiti gospodarski razvoj, a na štetu napretka i sigurnosti SAD, stoji u obavještajnom izvješću objavljenom u četvrtak.

Na računalima je toliko osjetljivih informacija i istraživanja da strancima koji upadnu u sustav nije teško prikupiti goleme količine podataka u kratkom vremenu i uz neznatan rizik, jer je to teško otkriti, navodi se u izvješću "Strani špijuni koji kradu američke gospodarske tajne u informatičkom prostoru", koje je za američki Kongres izradio američki Ured za nacionalne protuobavještajne aktivnosti.

"Kineski elementi su najaktivniji i najuporniji gospodarski špijuni na svijetu."

U izvješću koje se odnosi na razdoblje 2009. - 2011. navodi se da su strane obavještajne službe, korporacije i pojedinci pojačale napore da ukradu američku tehnologiju u čiji su razvoj utrošeni milijuni dolara.

"Kina i Rusija sa svojim obavještajnim službama i korporacijama napadaju našu znanost i razvitak", rekao je Robert Bryan iz Ureda za nacionalne protuobavještajne aktivnosti.

"Kineski elementi su najaktivniji i najuporniji gospodarski špijuni na svijetu", stoji u izvješću u kojem se poimence izdvaja još samo Rusija, iako se napominje da se špijunažom bave razni izvori u desecima zemalja.

Kina se često optužuje za informatičke napade, ali ona to odbacuje i tvrdi da je riječ o napadima zemalja zavidnih zbog njezinog gospodarskog uspone te da je i sama žrtva informatičkih napada.

Kao područja koja bi mogla zanimati strane 'cyber' špijune navode se informacijska i komunikacijska tehnologija, vojna tehnologija te obnovljiva energija, zdravstvena zaštita i farmaceutska industrija.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

industrijska špijunaža, hakeri, kima