A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/petar-malbasa-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Snimatelj Petar Malbaša predstavio dokumentarac 'Istinom do pobjede' | Politika+
Kultura

FILM: Snimatelj Petar Malbaša predstavio dokumentarac 'Istinom do pobjede'

Malbaša: Svi ratni snimatelji trebali bi iz svojih arhiva izvaditi filmske zapise.

Piše: P/H

Dokumentarni film ratnoga snimatelja Petra Malbaše „Istinom do pobjede“ prikazan je večeras na tribini "Hrvatsko slovo uživo" u prepunoj dvorani Hrvatske kulturne zaklade u Zagrebu.

Malbaša: Svi ratni snimatelji trebali bi iz svojih arhiva izvaditi filmske zapise jer oni mogu pomoći osvjetljavanju istine o Domovinskom ratu.

O filmu i Malbašinim ratnim snimkama iz Domovinskog rata govorili su novinar Hrvatske radio televizije (HRT) Robet Zuber, voditeljica HRT-a Sanja Mikleušević Pavić, umirovljeni general Hrvatske vojske Damir Krstičević i autor Petar Malbaša.

Projekciji filma nazočili su umirovljeni hrvatski generali, među kojima i Miljenko Filipović te Željko Glasnović, kao i drugi bivši visoki časnici i dočasnici Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane.

General Krstičević je ocijenio kako deset godina traje proces blaćenja svih vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država.

„Film je doprinos u dokumentiranju istine o Domovinskom ratu", rekao je general Krstičević, naglasivši kako povijest trebamo upravo zbog istine o cijeni hrvatske države, koju nismo dobili na bubnju nego je platili vlastitom krvlju.

Procijenio je kako politika koju neki danas vode, nije ništa nego rat drugim sredstvima.

„Stvorena je fikcija da je Hrvatska nastala na zločinu", te se promoviraju teze da idealisti koji su stvarali Hrvatsku nisu bili domoljubi nego partneri Slobodana Miloševića, istaknuo je general Krstičević. Također, dodao je, stvara se mnijenje da su branitelji ratni zločinci, a ratni veterani zbog svojih prava i navodnih povlastica teret za državni proračun.

Snimatelj Petar Malbaša smatra da bi svi ratni snimatelji trebali iz svojih arhiva izvaditi filmske zapise jer oni mogu pomoći osvjetljavanju istine o Domovinskom ratu.

Novinar Zuber je ocijenio da autor Malbaša tijekom snimanja ratnih priloga nije pokazivao ni jednoga trenutka strah i bojazan, dodavši kako je riječ o dokumentarnom materijalu koji govori o oslobađanju Hrvatske.

Novinarka Mikleušević Pavić rekla je da je važno reći istinu o Domovinskom ratu, a važan je i način na koji se istina interpretira i medijski prezentira.

Dokumentarni film „Istinom do pobjede“ napravljen je u lipnju 2011., a autor u njem na temelju izvorne filmske građe donosi priču o hrvatskom vojniku te obrani i oslobađanju hrvatske države od 1991. do 1995. od jugo-srpske agresije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir krstičević, petar malbaša, robert zuber